Najavljen novi Android O! Što nam donosi?

Kao i uvijek, sa svakim novim proizvodom proizvođači žele napraviti što bolju verziju prijašnjeg proizvoda, pa se tako i Google nada da će nova verzija Androida, Android O, biti pun pogodak!

android o

Najpoznatiji “search” div sinoć je najavio iduću generaciju vlastitog mobilnog softvera na kojem radi skoro 9 od 10 mobitela na planeti!

Za sada, softver se naziva jednostavno Android O, što znači da se pravo ime drži još uvijek u tajnosti (budući da se radi o još uvijek nedovršenoj verziji).

android o

Zanimljivo je, ukoliko niste išli za time, da Google svaku novu verziju Androida abecedno naziva po nekom slatkišu (Lollipop, Marshmallow, Nougat), pa su naravno već počele špekulacije kako će se zvati nova verzija. Android Oreo?

Glavne značajke novog Androida

Istaknuti noviteti su poboljšane značajke glede očuvanja baterije, više kontrola za notifikacije te “slika u slici” mod za tablete i mobitele.

Jedan od najvećih updateova biti će onaj vezan uz čuvanje života baterije. Google ima u planu limitirati mogućnosti aplikacija koje se vrte u pozadini a nisu trenutno aktivne. Na primjer, sa ovim updateom aplikacije neće moći koristiti lokaciju u tolikoj mjeri koliko sada, što će uvelike smanjiti potrošnju baterije!

“Nadograđivanjem posla koji smo krenuli sa Nougatom, Android O stavlja veliki prioritet na poboljšanje korisničkog trajanja baterije”, izjavio je David Burke, potpredsjednik inženjera za Android.

Android O će također pokušati “dovesti u red” hrpu notifikacija koje dobivamo na mobitelima, tako da će korisnici imati više kontrole nad njima i moći ih grupirati.

“Slika u slici” mod biti će zanimljiva stvar za multitaskere. Primjerice, moći ćete gledati video i istovremeno pisati poruku. Ova značajka dosad je bila dostupna samo na Android TV-u, a od izdavanja novog Androida biti će dostupna svim korisnicima.

Googleov Pixel smartphone

Najava novog Androida O je zapravo prvi veliki Googleov pothvat nakon izdavanja kompanijinog vlastitog mobitela, Pixela, izdanog u listopadu prošle godine. Biti će zanimljivo gledati kako će Google razvijati vlastiti softver budući da su izdavanjem vlastitog smartphonea dobili čvršću kontrolu nad hardverskim dizajnom!

Sa izdavanjem novog Androida, Googleova najveća bitka će biti “natjerati” korisnike da ga instaliraju (jer se uvijek radi o upgradeu sustava, osim ako nije već instaliran na uređaj). Da pojasnimo u brojkama, samo 2,8% korisnika koristi najnoviju Nougat verziju. Velika većina njih, skoro 85 %, koristi prijašnje verzije (Marshmallow, Lollipop i KitKat – koji je izdan 2013!). Za usporedbu, Appleovih 75% korisnika koristi najnoviji iOS10.

Više detalja saznati ćemo u svibnju, na godišnjoj Googleovoj konferenciji software developera. Jako smo znatiželjni!

Izvor: CNet

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari