Najavljen DDR5 – nova generacija RAM-a s udvostručenom brzinom

Nadamo se da će se postupak razvoja ubrzati i da ćemo imati DDR5 u svojim računalima do kraja dekade.

Koliko god se trudite držati korak za tehnologijom, uvijek ćete nakon nekog vremena morati nastaviti hodati. Možda ste nedavno nadogradili računalo DDR4-kom ili i dalje koristite DDR3, ali ništa ne ostaje zauvijek.

JEDEC, organizacija zadužena za definiranje novih standarda u svijetu kompjuterske memorije, radi na razvoju standarda za memoriju nove generacije – DDR5, čiji će standard biti finaliziran do kraja 2018. godine. Prema izvoru, očekivani DDR5 će imati dvostruko veću propusnost memorije od prethodne DDR4 generacije te bi trebao dosta efikasnije trošiti energiju, o čemu točne podatke još nemamo.

Usporeni razvoj

Poput prethodnika, i ova će generacija RAM-a biti implementirana u računala tek nekoliko godina nakon najave. Jedan od razloga je to što se čeka updejtanje memorijskih kontrolera u procesorima i SoC-ovim kako bi mogli podržati DDR5-icu, na što se čeka 2 do 3 godine. DDR4 je, za primjer, bio najavljen 2012. godine, a Intelovi procesori su ga podržali tek 2015. godine. Po tome, novu ćete memoriju moći ugraditi tek negdje u 2020. godini.

Nadamo se da će se postupak razvoja ubrzati i da ćemo imati DDR5 u svojim računalima do kraja dekade.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari