Muka vam je od različitih punjača za mobitele? Evo što bi se moglo promijeniti

Pixabay

U EU se odbaci više od 50.000 tona punjača, a elektronski otpad raste pet posto godišnje. Uvođenjem jedinstvenog punjača uštedjelo bi se više od pola milijarde eura, jer punjači poskupljuju uređaje za 250 kuna

Europski parlament zatražio je da Europska komisija do srpnja propiše obvezu jedinstvenih punjača za mobitele, kao dio Europskog zelenog plana. No tek treba vidjeti hoće li Komisija provesti taj zahtjev i kada će se jedinstveni punjači uistinu pojaviti na tržištu, piše Novi list.

Tehnološki divovi godinama se uspješno odupiru zahtjevima Europskog parlamenta za uvođenjem jedinstvenih punjača. Od Komisije su čak uspijevači isposlovati višekratne odgode. No standardizirani punjači dobro bi došli korisnicima koji ne morali kupovati različite punjače. Time bi se i štitio okoliš jer bi se tako smanjila količina elektroničkog otpada.

Stoga je Parlament prošlog četvrtka usvojio Rezoluciju o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu u kojoj je zatražio da Komisija ‘što prije poduzme mjere za uvođenje jedinstvenog punjača’ te da ‘najkasnije do srpnja 2020. donese zakonodavnu mjeru’.

Europski parlament već duže od desetljeća zahtijeva jedinstvene punjače. ‘Dobrovoljni sporazumi’ proizvođača o uvođenju standardiziranih punjača nisu urodili plodom, premda se svake godine u svijetu proizvede više od šest kilograma elektroničkog otpada po stanovniku planeta. Godine 2016. proizvedeno više od 16 kilograma elektroničkog otpada po Europljaninu.

Procjenjuje se kako je u EU-u više od pola milijarde uređaja s raznovrsnim punjačima što godišnje u Europi stvara više od 50.000 tona samo odbačenih punjača.

Elektronski otpad u EU i dalje raste pet posto godišnje, rekla je u raspravi europarlamentarka Biljana Borzan, naglasivši kako bi se uvođenjem jedinstvenog punjača do 2021. uštedjelo više od pola milijarde eura, jer punjači poskupljuju uređaje za oko 250 kuna, piše Novi list.


Komentari