MP3 format službeno je mrtav – zamijenit će ga AAC

Na mnogim domaćim i stranim portalima se pojavila vijest da je mp3 format ugašen i da je to kraj jedne ere. Ali, nemojte se plašiti, MP3 će se koristiti još dugo vremena, samo je njegova podrška ugašena. Situacija je jednaka kao sa Windows XP ili Windows 7 sustavima – nemaju podršku ali se još uvijek koriste.

MP3 je zastario format koji je svoju slavu postigao devedesetih zahvaljujući Napster-u i ostalim P2P servisima, i sada je vrijeme da se zamjeni s boljim formatima. Službena najava dolazi od kreatora ovog formata u kojoj se kaže da je 23. travnja 2017. godine podrška i razvoj MP3 formata prekinuta.

I sam kreator navodi da se sve više na TV-u i radio prijenosima koriste ISO-MPEG kodeci kao što su AAC ili u budućnosti MPEG-H, koji su mnogo bolji od MP3-a. Ipak, MP3 je rasprostranjen kod korisnika i ostat će tako još dugo.

Prema testovima, AAC format na 256kbps ima bolju kvalitetu nego mp3 na 320kbps. AAC ima dosta prednosti, a veličina datoteke je ista, ili čak manja.

AAC vs MP3 – usporedba veličine datoteka

Dakle, da li je ovo kraj za MP3? Nije, i neće biti još dugo. Ipak, polako će softveri i operativni sustavi prelaziti na naprednije audio formate, a samim tim će i korisnici. Do tada, uživajte u svojim MP3 pjesmama! :)

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari