MLADI HRVATI VLADARI SU ‘GEJMERSKOG’ SVIJETA: Samoborska ekipa postigla svjetski uspjeh svojom igricom (VIDEO)

FOTO: steamcommunity.com

Igrica koju bi zaigrao i Dante Alighieri!

Pakao na Zemlji. Iako zvuči apokaliptično, za Hrvatsku je ovih dana upravo to značajan poticaj. Na listi smo uspješnih izvoznika Luciferova kraljevstva iliti džehennema. Neki su možda pomislili da, s obzirom na stanje u državu, već smo odavno uspješni u tome. No, radi se o pravoj gospodarskoj vijesti iz jednog od najbrže rastućih svjetskih biznisa – industriji videoigara iliti gaming industriji. Smišljanje i proizvodnja igara posao je koji, prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu, raste 50% godišnje, a uprihođuje oko 50 milijuna kuna. Kažu da se u domaćem gaming biznisu vrti više od 400 developera, testera, dizajnera… Najbolji primjer za to je aplikacija Pokemon Go koja se proširila brzinom munje i sada zarađuje vrtoglave iznose. No, ovdje je riječ o drugačijoj igrici, a glavni akter je mladi tim iz samoborskog Pine Studija koji je, vođen svojom ambicijom, od kraja srpnja zasjeo na Steamu, najvećoj svjetskoj platformi za PC igre. Njihova “paklena” igra naišla na pozitivne i oduševljene komentare.

“Paklena priča”

Puni naziv igrice je SEUM: Speedrunners from Hell, a priča ovu priču: tip po imenu Marty sjedi u svome domu i pije pivo. Njegov mir prekida trenutak kada mu netko ubaci ploču pod vrata, on je pusti i počne dozivati vraga. Nečastivi, kojeg Marty prizove, voli sve što vole mladi, a piva je jedna od tih stvari, stoga Martyju odsječe ruku i ukrade mu pivo. No, Marty u pivobranu odsječe i Nečastivom ruku, ovaj pobjegne, a Marty odluči s vražjom šapom krenuti u osvetnički pohod u pakao po – svoje pivo. Tako počinje igra i Martyjeva pustolovina gdje on kroz sve razine mora spasiti svoje pivo. Jer ipak, pivo ima dušu.

“To je naša prva PC (MAC i Linux) igra i jedna je od rijetkih u svom žanru. Priča o Martyju pokazuje da SEUM ne shvaća sebe preozbiljno i to pokušavamo naglasiti humorom u igri. Gameplay igre se sastoji od trčanja i skakanja po platformama, korištenja moći (teleportacija i letenje…) ali ima i elemente puzzle platformera. Osim što morate završiti level, morate to učini i u zadanom vremenu. Svako vrijeme prolaska se bilježi i rangira i tu dolazi do izražaja kompetitivni dio igre, gdje se igrači bore za svaku milisekundu da bi bili brži od drugih”, objašnjava Boris Barbir, 3D artist i suosnivač Pine Studija.

FOTO: sftechbeat.com
FOTO: sftechbeat.com

Kako je sve počelo?

“Okupili smo se odmah nakon fakulteta, pokrenuli smo obrt, nakon toga i firmu i krenuli smo se baviti isključivo izradom videoigara. Naš prvi projekt bio je malo prevelik zalogaj za tad mlad tim i Perishing Sun nikad nije ugledao svjetlo dana. Nakon toga, glavni fokus nam je postalo tržište mobilnih igara, gdje smo do sada napravili preko 30 point and click avantura. U Hrvatskoj je, nažalost, teško preživjeti od bilo kojeg posla, pa tako i od razvoja igara, ali eto, mi uspijevamo’, objašnjava Boris, čiji tim čini 6 stalnih članova – Tomislav Podhraški, Vjekoslav Krajačić, Vladimir Koščica, Goran Pavlovski, Jurica Adamek – uz povremene suradnike, prenosi m.tportal.hr.

Steam je najveća svjetska platforma za prodaju PC igara, dosad broji preko 6 000 naslova, 125 milijuna aktivnih računa, a svakodnevno više od 11 milijuna ljudi igra igre putem ove platforme. Danas je postalo gotovo nemoguće prodati PC igru ako nije na Steamu, objašnjava Boris, stoga je iznimno važno doći do nje. Također, kaže kako u svijetu tinejdžeri nisu ti koji najčešće igraju, naprotiv, najčešće su to muškarci oko 35 godina, a podjednako i žene. Hrvatska polako, ali sigurno raste na ovom dijelu, smatra artist.

Također naglašava kako je od iznimne važnosti dobra brzina interneta.
“Sigurno utječe i činjenica da industrija igara nije bila zahvaćena krizom i jedna je od brzo rastućih industrija. Često se može čuti podatak da je prošlih godina prestigla filmsku i glazbenu industriju. U Hrvatskoj također ta industrija raste i sve više manjih timova se okuplja i izrađuje igre. Danas se javlja novi problem, a to je kako prodati igru pored toliko naslova koji izlaze svakodnevno”, tvrdi Boris.

Rekacije su dosad bile i više nego dobre; 97% igrača igru je ocijenilo pozitivno, neki od poznatijih Youtubera snimili su gameplay SEUM-a i igrica ima više od 7 milijuna pogleda na Yotubeu. Boris dodaje da je SEUM moguće kupiti na Steamu od prošlog tjedna.

Vrag je pokucao na vrata, a ovo je prilika da se njime pozabavite, kada je već “oteo šalu”!


Komentari