Milijuni korisnika iPhonea za dlaku izbjegli bespovratno rušenje sustava

Pixabay

Tim stručnjaka koji radi u sklopu projekta Google Project Zero otkrio je pogrešku u Appleovom iOS-u koji bi milijune iPhonea diljem svijeta pretvorio u potpuno beskorisne komade stakla i metala, piše Zimo.

Greška je vezana uz iMessage aplikaciju za dopisivanje, a u svojoj srži je veoma slična “crnoj točki” koja je prošle godine milijune korisnika natjerala na resetiranje njihovih uređaja. Radilo se o specifičnoj poruci koja bi, prilikom primitka, dovela do rušenja iMessage aplikacije, a potom i cijelog sustava.

Problem je što resetiranje uređaja u slučaju ove nove pogreške na iOS-u ne bi riješilo problem, već bi uređaj postao nefunkcionalan, a jedino rješenje bi bilo da korisnici ponovno instaliraju operativni sustava, pri čemu bi ostali bez svih podataka.

No, problem je uočen na vrijeme te je Apple, nakon što su iz Google Zero Projecta prijavili grešku, veoma brzo izdao zakrpu za ovaj problem te tako spriječio potencijalne probleme za milijune korisnika diljem svijeta.

Iako je ova greška ispravljena, svako toliko netko otkrije nov način za blokadu uređaja odnosno sigurnosni propust u samom operativnom sustavu. Zbog toga stručnjaci savjetuju da korisnici uvijek imaju instaliranu najnoviju verziju operativnog sustava i redovito ažuriraju instalirane apliakcije, a za svaki slučaj naprave i sigurnosnu kopiju podataka pohranjenih na pametnom telefonu kako ne bi izgubili vrijedne informacije i datoteke.


Komentari