Koje podatke lopovi koriste za krađu identiteta? Provjerite koliko ste oprezni

Foto: Pixabay (ilustracija)

U vrijeme kada tehnologija svakog dana pomiče granice, osobni podaci posebno su izloženi i oni koji znaju, vrlo će lako doći do njih. Lopovima nije potrebno mnogo kako bi vam ukrali identitet, ali ovih deset podataka njihova su najčešća meta.

Osobni identifikacijski broj (OIB)

Ako netko dođe do vašeg OIB-a, može ga pokušati iskoristiti kako bi se lažno predstavio.

Datum i mjesto rođenja

Lopovi ih mogu zlorabiti kako bi preuzeli, primjerice, vaš korisnički račun za e-poštu ili na drugim servisima.

Broj vašeg bankovnog računa

Dokopaju li se broja vašeg bankovnog računa, lopovi su obavili pola posla potrebnog kako bi mu pristupili i počeli ga prazniti. Ne fotografirajte bankovne kartice i ne šaljite ih putem društvenih mreža, ali ni brojeve računa ne zapisujte na lako vidljiva i dostupna mjesta.

PIN-ovi

Ukradeni PIN može lopovima omogućiti pristup vašem mobitelu i nizu osjetljivih podataka, od e-pošte do e-bankarstva. Ne držite zapisane PIN-ove na vidljivim i dostupnim mjestima i ne koristite one koje je lako pogoditi.

Datum isteka bankovne kartice i sigurnosni kodovi

Ovi podaci služe kako bi banke i kartičarske kuće provjerile koristite li doista njihovu karticu ili ste samo ukrali broj računa pa pokušavate upasti u nečiji račun po sistemu ‘ako prođe – prođe’. Hakiranje bankomata jedna je od opasnosti.

Fizička i adresa e-pošte

Vaša adresa e-pošte često je korisničko ime za internetski servis, a lopovima mogu pomoći i adrese na kojima više ne živite. Dođu li do tih adresa, obavili su velik dio posla u preuzimanju tog računa.

Osobna iskaznica, putovnica i drugi službeni dokument

Ovi dokumenti sadrže velik broj podataka o vama i ako niste oprezni, lopovima mogu poslužiti za lažiranje i stvaranje novog identiteta. Samo putovnica može poslužiti za stvaranje brojnih problema i kreiranje lažnih korisničkih računa na vaše ime u inozemstvu.


Komentari