Kako vratiti izbrisane datoteke s uređaja za pohranu podataka

Česta je pojava da ste izbrisali vaše važne datoteke s USB-a ili eksternih hard diskova.

Ne brinite, u nastavku vam donosimo kako možete vratiti izbrisane datoteke.

S jedne strane to može biti dobra vijest – možete oporaviti datoteke koje ste slučajno izbrisali, no s druge strane i drugi korisnici mogu vratiti vaše privatne izbrisane podatke ako dobiju pristup vašem uređaju.

Program radi samo za interne uređaje

Uobičajeno je da ne možete oporaviti izbrisane datoteke sa statičkih diskova, pa je ova funkcija moguća samo za određene uređaje. Drugim riječima, kada izbrišete datoteku s USB-a, eksternog hard diska ili SD kartice, izbrisane datoteke ostaju u memoriji i mogu se vratiti.

Uvjerite se sami

Nemojte samo vjerovati nama na “riječ”,  možete sami testirati ovu vrlo korisnu funkciju. Uzmite USB, spojite ga na svoje računalo i kopirajte datoteku na njega. Obrišite tu datoteku s USB-a, te zatim pokrenite program za oporavak “Recuva” koji možete preuzeti ovdje. Skenirajte USB pomoću programa za oporavak i vidjet ćete izbrisanu datoteku koju možete vratiti.

Kako zaštiti izbrisane datoteke da ih drugi korisnik ne može vratiti

Možete upotrijebiti rješenja za enkripciju kao što je TrueCrypt, Microsoft BitLocker To Go ili ugrađenu funkciju za enkripciju unutar Mac OS X. Drugi korisnici neće moći vratiti izbrisane datoteke bez vaše lozinke, tako da na taj način štitite sve datoteke na vašem disku. To je važno samo ako imate neke vrlo važne datoteke na vašem uređaju.

Oporavak podataka je funkcija koja vam pomaže da dobijete najbolje performanse iz vaših uređaja za pohranu. Obavezno uzmite u obzir da prilikom odlaganja vašeg uređaja bilo tko drugi može oporaviti vaše datoteke ako ih niste zaštitili.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari