Kako prebaciti kontakte s Androida na iPhone?

Jedna od najdosadnijih stvari kod promjene telefona je prebacivanje kontakata, naročito ako ih ranije niste sinkronizirali na nekom online servisu ili vezali za svoj email.

Jednostavno je kada kontakte prebacujete između telefona koji koriste isti operativni sistem, ali stvari se znaju malo zakomplicirati ako npr. kontakte prebacujete sa Android telefona na iPhone.

To i ne čudi jer je za one koji nemaju dosta iskustva kada je u pitanju korištenje pametnih telefona obične stvari, kao što su prelazak iz jedne aktivne aplikacije u drugu, zna biti komplicirani proces pa će napredni procesi kao što je prebacivanje kontakata djelovati kao nemoguća misija.

Ipak, stvari su jednostavnije nego što na prvi pogled djeluju, a ovaj vodič pokazat će vam najbolje opcije za prebacivanje kontakata sa Androida na iPhone bez gubljenja puno vremena i živaca.

Tri načina za prebacivanje kontakata na iPhone

Ključna prepreka je u tome što ne možete koristite Bluetooth kao jednu od opcija koja se najčešće koristi za takve svrhe, već vam preostaju druga alternativna rješenja. Ovdje vam nudimo tri opcije za prebacivanje kontakata na iPhone od kojih će svaki korisnik moći bar jednu veoma jednostavno iskoristiti.

Prvi način: Prebacivanje preko SIM kartice

Prva opcija se može iskoristiti ako nemate previše brojeva u imeniku, odnosno ukoliko oni mogu stati na SIM karticu mobilnog telefona. U takvoj situaciji je neophodno napraviti kopiranje svih brojeva sa starog telefona (Androida) na SIM karticu, a potom istu ubaciti u iPhone.

Nakon toga upalite uređaj, pa nakon što telefon završi sa podizanjem sistema uđite u podešavanja (Settings). U okviru ovih podešavanja izaberite opciju “Kontakti” (Contacts) u kojem se nalaze kontakti, a nakon toga opciju “Uvezi sa SIM kartice” (Import SIM Contacts).

Na ovaj način kroz nekoliko trenutaka vaši podaci iz imenika Android telefona biti će uspješno preneseni na iPhone.

Vodite računa da vam je SIM kartica, koju koristite u starom telefonu, odgovarajuće veličine jer iPhone koristi mikro/nano SIM kartice. Ukoliko koristite neku drugu obratite se u poslovnicu vašeg mobilnog operatera i zatražite da vam daju mikro/nano SIM karticu.

Kao što smo rekli, jedan od najvećih nedostataka kod ove metode je taj što SIM kartice primaju ograničen broj kontakata pa postoji mogućnost da vam svi kontakti neće stati. U tom slučaju možete se ili odreći nepotrebnih brojeva ili ponoviti proces nekoliko puta.

Drugi način: prebacivanje preko računala i Microsoft Outlook-a

Velik broj proizvođača mobilnih telefona u pratećem software-u za povezivanje telefona sa računalom imaju ugrađenu opciju sinkronizacije imenika sa Microsoft Outlook programom.

Dakle, prvo treba spojiti telefon sa računalom te u software-u koji vaš proizvođač koristi za sinkronizaciju sa računalom aktivirati opciju sinkronizacije sa Microsoft Outlook-om.

Nakon što ste sinkronizirali imenik neophodno je sinkronizirati MS Outlook i iTunes. Da bi ovo radilo kako treba prvo morate aktivirati iTunes Sync add-in u Outlook-u.

Kod Outlook 2003 verzije treba napraviti sljedeće korake:

  • Izaberite opciju Tools > Options, kliknite na opciju Other, a onda na opciju Advanced Options. Nakon toga je potrebno odabrati COM add-ins, a onda iTunes sync add-ini kliknite na OK.

Kod Outlook 2007 i 2012 verzije programa potrebno je napraviti sljedeće korake:

  • Izaberite opciju Tools > Trust Center. U dijelu Categories kliknite na Add-ins. Otiđite na Details i nađite iTunes add-in u Inactive Application Add-ins u Manage box-u, kliknite COM Add-ins i onda kliknite na GO. U COM Add-ins dijalogu koji se pojavi, odaberite iTunes sync Add-in, a onda kliknite na OK.

Ukoliko ste uradili sve ove korake, aktivirali ste opciju sinkronizacije iTunes programa sa Microsoft Outlook-om.

Sljedeće što treba napraviti je povezati vaš iPhone sa računalom i pokrenuti program iTunes. Naravno, da bi sve ovo funkcioniralo morate napraviti to na istom računalu na kojem ste izvršili prethodnu sinkronizaciju vašeg starog telefona sa Microsoft Outlook-om. Odaberite kockicu ispred opcije Sync Contacts with i iz padajućeg menija odaberite opciju Outlook.

Na kraju postupka kliknite Sync u donjem desnom kutu iTunes aplikacije. Nakon ovoga iPhone će se sinkronizirati sa Microsoft Outlook-om i svi brojevi i kontakti biti će prebačeni.

Treći način: prebacivanje preko USB kabela


Kao i prethodni korak, i ovaj treći vam omogućava prebacivanje svih kontakata odjednom i nema ograničenja kao prebacivanje preko SIM kartice. Da bi prebacili kontakte sa Androida na iPhone uz pomoć USB kabela, a bez korištenja MS Outlook-a, slijedite sljedeće korake:

  1. Na vašem Android uređaju uđite u „Contacts“ aplikaciju, kliknite na meni i odaberite opciju „Import/Export.“
  2. Nakon toga kliknite na opciju „Export to Storage“, odaberite kontakte koje želite prebaciti i kliknite na opciju OK. Vaš Android uređaj sada je napravio datoteku sa .vcf ekstenzijom u kojem su pohranjeni odabrani kontakti i smjestio ga je u memoriju telefona.
  3. Vaš Android telefon sada je potrebno povezati USB kabelom sa računalom i spomenutu .vcf datoteku kopirati na računalo. Obratite pažnju gdje ćete sačuvati ovu datoteku kako bi ju kasnije mogli lako pronaći. Savjetujemo vam da datoteku sačuvate na Desktop, odnosno na radnoj površini računala.
  4. Sada trebate uzeti vaš iPhone i u Mail aplikaciji dodate jednu od e-mail adresa koje koristite. Sa vašeg računala pošaljite sebi e-mail na iPhone, a u attachment dodajte .vcf datoteku.
  5. Otvorite dobiveni mail na vašem iPhone-u, i na attachment-u koji se nalazi na dnu poruke odaberite opciju „Add all Contacts“
  6. Vaši kontakti sa starog Android uređaja sada su uspješno pohranjeni na vaš iPhone.

Poželjno je da nakon ovog postupka resetirate vaš iPhone i provjerite da li se svi kontakti nalaze na vašem novom telefonu.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari