IZAŠAO iOS 10.3: Što nam donosi nova inačica iOS-a 10?

Za sve one koji vole biti u toku s promjenama, Apple je objavio službeno puštanje nove inačice iOS-a 10.

iOS 10.3, vjerojatno zadnja značajnija promjena u sklopu ovoga iOS-a, donosi nekoliko važnih poboljšanja, a odnose se uglavnom na Mape, Carplay i Siri, prenosi TheNextWeb.

Jedan novitet je malo manje spominjan a mogao bi biti od velikog značaja – APFS. Riječ je o novom Appleovom sustavu datoteka i mogao bi uvelike promjeniti rad vaših telefona. Do sada je iOS koristio HFS+ sustav, koji datira od 1998. godine, pa bismo mogli zaključiti da je malo zastario čime ova promjena još više dobiva na značaju.

APFS je predstavljen na prošlogodišnjoj konferenciji developera, a stvoren je na ideji flash memorije te naglašava skalabilnost. Može se koristiti na Apple Watch-u i Macbook Pro-u.

Sigurnost i brzina

Novi sustav datoteka nudi veliki pomak kada je sigurnost u pitanju. Dizajniran je sa enkripcijom (jednostrukom ili dvostrukom) i podržava “snapshotove” odnosno slikanje sustava, pa ćete lakše restorati svoj uređaj ako stvari krivo krenu. Osim toga, bolje računa slobodnu memoriju zbog čega biste mogli primjetiti više slobodnog prostora za pohranu, a trebao bi i brže čitati odnosno pisati fileove.

Sve je to najava velike promjene koja nas očekuje, a predstavlja potpuno usmjeravanje ka 64- bitnim aplikacijama.

iOS 10.3 je dostupan za download, a sami proces bi mogao malo dulje potrajati. No, ne brinite – sve je to zbog spomenutih promjena.

 

 

 

 

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari