iTRENDOVI RECENZIJA: Samsung Galaxy S8 – skoro pa savršen!

Kao i svake godine, borba između proizvođača flagshipa je dosta napeta.

Ovogodišnji Samsungovi aduti su Samsung Galaxy S8 i S8+, a mi ćemo napisati naše mišljenje o njima – sad kad smo ih konačno isprobali.

Koja je razlika između ta dva modela? Pa zapravo nema razlike. Jedina razlika je u dijagonali zaslona (5.8 inča za S8, te 6.2 inča za S8+), te kapacitetu baterija (3000 mAh za S8, te 3500 mAh za S8+), tako da koji god uređaj uzeli nećete pogriješiti. Oba uređaja dolaze sa Samsung Exynos 8895 procesorom ( Octa-core, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz), 64 GB interne memorije i 4 GB RAM memorije. Nadalje, imaju 12 mpix dual pixel stražnju kameru, te 8 mpix prednju kameru. Također, dolaze s dual edge Super AMOLED zaslonom.

Samsung je izbacio uređaje na tržište u pet različitih boje: Midnight Black, Orchid Gray, Coral Blue, Arctic Silver, Maple Gold

Usporedba s prethodnikom

Samsung je povećao screen-to-body ratio u odnosu na prethodni model (S7 edge), za 7.5% (S8), odnosno 7.9% (S8+). Što to znači? To znači da su S7 edge i S8 zapravo uređaji približno istih dimenzija, ali S8 ima veći display za 7.5% (0.3 inča). Također, novi modeli imaju novi dizajn. Ekipa iz Samsunga je odlučila napraviti dosta rizičan korak, s obzirom da su odlučili senzor za otisak prsta staviti na poleđinu, pored kamere, a gumb s prednje strane zapravo „ugraditi“ u display. Jedan od argumenata za to je taj što su ugradili senzor za skeniranje šarenice oka, što nam omogućilo da svoj uređaj možemo otključati pomoću skeniranja oka. Nažalost, mišljenja smo da im nije bilo pametno stavljati senzor sa stražnje strane, s obzirom da ga je malo teže dohvatiti, a i senzor za skeniranje šarenice oka baš i ne radi savršeno (najviše problema smo uočili u jutarnjim satima nakon buđenja, te prilikom korištenja sunčanih naočala, međutim, to s naočalama ćemo im oprostiti).

Što se tiče kamere, slike koje napravite s jednim od ova dva uređaja su fenomenalne, no to je već standardno za Samsungove uređaje. Ono što je novo, no nažalost još nije u potpunosti dostupno kod nas, je Bixby. Bixby je zapravo Samsungov odgovor na Siri, no u sklopu kamere nudi nešto što će olakšati život mnogima (čim postane dostupno). Naime, u kameri postoji opcija da slikate određeni predmet te pomoć virtualnog asistenta Bixbyja možete pretražiti internet, nakon čega će vam on izbaciti sve dućane gdje možete kupiti uslikani predmet. Bixby možete pozvati pritiskom dodatne tipke s lijeve bočne strane.

Novost koju su također dodali je vidljiva prilikom otvaranja tzv. app drawera (izbornika aplikacija). Uklonili su tipku za izbornik aplikacija, pa se do tamo sada dolazi na jednostavan način: prstom samo povučete početni display gore/dolje te vam se otvara izbornik.

Također, dobro je napomenuti da uz uređaj dolaze AKG slušalice (vrijednost cca 100$), te Type-C punjač, smart switch adapter, te micro-USB na Type-C adapter.


ZA

  • Odličan dizajn
  • Odličan software
  • Kamera radi 10/10 u bilo kojim uvjetima
  • Display


PROTIV

  • Bixby nema punu funkcionalnost
  • Nezgodna pozicija senzora za otisak prsta


GLAVNE ZNAČAJKE

  • 22-inčni Infiniy Display, AMOLED, quad-HD+
  • Exynos 8895
  • 4GB RAM, 64GB interne memorije
  • microSD, Qi wireless punjenje, IP68
  • Android 7.0
  • 3000 mAh, odnosno 3500mAh baterija
  • USB-C, brzo punjenje
  • Bluetooth 5.0

OCJENA iTRENDOVA: 4.5/5

Naša ocjena je 4.5. Maksimalnu ocjenu nismo mogli dati radi nezgodne pozicije skenera otiska prsta, manjka Bixby mogućnosti (no nadamo se da će to i kod nas pustiti ubrzo), te radi malih poteškoća prilikom korištenja načina za otključavanje uređaja pomoću skeniranja oka.

Samsung Galaxy S8 se može nabaviti za 5.000kn (negdje i nešto manje), a S8+ je skuplji za 500-800kn. Cijena im pada relativno brzo, a preporuku za kupnju ćemo dati kada isprobamo i ostale konkurente – LG G6, Huawei P10 i dr.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari