Indija će danas lansirati najsnažniju raketu ikad napravljenu

Velik je dan pred indijskom organizacijom za svemirsko istraživanje (ISRO), s obzirom da se planira lansiranje najsnažnije rakete ikad napravljene.

Naziva GSLV (Geosynchronous Launch Vehicle) MK II, ova će se raketa ispaliti u 5:28 PM (odnosno 1:28 PM po našem vremenu) iz postaje u Sriharikoti, Andhra Pradesh. Njezina važnost je mjerena u ogromnom teretu koji nosi – 6,913 lb GSAT-19 satelit dizajniran da dostavi internetski pristup.

Izvor: ISRO

 

Ukoliko sve pođe po planu, Indija će se ovim projektom pridružiti nekolicini “elitnih” nacija koje su sposobne iznijeti ovako velik i važan teret u svemir. Osim toga, više se neće morati oslanjati na SAD, Kinu i ostale kako bi po vrlo visokoj cijeni lansirala satelite van Zemljine atmosfere.

GSLV MKII se gradi već 15 godina (istraživanje traje preko 30 godina), jer je ISRO trebao dosta vremena za stvaranje trostupanjskog motora koji će pokrenuti tako veliki objekt i prenijeti ga na udaljenost od 22,370 milja iznad Zemlje. Prema Times of India, samo SAD, Rusija, Kina, Japan i Europska Svemirska Agencija imaju resursa za izgradnju takvih motora.

Dobra je ovo stvar i za ostvarivanje komercijalnih prihoda koje bi ISRO-ov Antrix mogao ostvariti jer je došao u poziciju da lansira velike satelite zainteresiranim stranama po nižim cijenama nego što konkurentske agencije nude.

Lansiranje GSLV MKII je zakazano za 1:58 PM po našem vremenu (CEST), a livestream je postupan ovdje.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari