Igranje Tetrisa pomaže u reguliranju stresa

FOTO: Wiki

Igranje Tetrisa u bolnici samo nekoliko sati nakon doživljene automobilske nesreće može pridonijeti sprečavanju pojave posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pokazalo je novo istraživanje švedskih i britanskih znanstvenika.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 71 osobi, žrtvama automobilskih nesreća, dok su čekali ljekarsku obradu na bolničkom odjeljenju hitne službe.

Od polovice pacijenata su tražili da se nakratko prisjete nesreće te da potom počnu igrati tetris, jednu od najpopularnijih videoigara u kojoj igrač slaže blokove raznih boja i oblika. Druga grupa dobila je zadatak da se pokuša opustiti računalnim igrama baziranim na riječima.

Znanstvenici sa švedskog Instituta Karolinska i Univerziteta u Oxfordu ustanovili su da su pacijenti koji su igrali Tetris doživjeli manje ponovljenih sjećanja ili fleshbekova. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih s traumatičnim iskustvom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u posljednjem broju časopisa Molecular Psychiatry, pokazali su da je igranje Tetrisa djelotvornije u odnosu na druge videoigre, poput onih koje se oslanjaju na trivijalnosti ili jezične vještine. Razlog za to je vjerojatno taj što upravo Tetris aktivira različita područja mozga.

Ustanovljeno je da se PTSP, vrsta anksioznog poremećaja, razvila kod svake četvrte osobe koja je doživjela automobilsku nesreću.

Igru je u lipnju 1984. smislio ruski naučnik Aleksej Pažitnov, koji je radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauka.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari