Google: Stotine tisuća ljudi koristi nesigurne lozinke

Pixabay

U prvom mjesecu, otkad je Password Checkup aktiviran, 316 tisuća korisnika, koji su instalirali to proširenje, rabilo je lozinke za koje je poznato kako su nesigurne, prenosi N1.

Naime, prije nekoliko mjeseci Google je predstavio proširenje za web preglednik Chrome Password Checkup, pomoću koje možete automatski otkriti jesu li vaši podaci za logiranje bili otkriveni.

U prvom mjesecu otkad je Password Checkup aktiviran, 1,5 posto korisnika (njih 316 tisuća) koji su instalirali to proširenje rabilo je lozinke za koje je poznato kako su nesigurne. Brojka je zabrinjavajuća jer nije mala, a očekuje se kako će se povećavati kako će sve više korisnika instalirati to proširenje.

Password Checkup će vas obavijestiti kad se pokušate ulogirati u bilo koje web odredište koristeći neko od više od četiri milijarde korisničkih imena i loziniki za koje u Googleu znaju kako nisu sigurni jer su bili metom hakerskog upada. Pri tome koristi enkripciju kako bi izbjegao pohranjivanje osjetljivih podataka lokalno ili pri Googleu.

Zasad to proširenje morate sami instalirati i aktivirati. Njegove su funkcionalnosti ograničene na platforme koje podržavaju ekstenzije. Zato, recimo, ne radi na Chromeu za Android.

Chrome nije prvi web preglednik s ovakvim alatom. Mozilla je ugradila sličan uređaj u Firefox, u suradnji s web odredištem HaveIBeenPwned, a pripremaju i vlastiti alat za upravljanje lozinkama.

Komentari