Facebook radi na računalu koje će zapisivati naše misli!

Vi ćete misliti, Facebook će ‘tipkati’.

Facebook je otkrio za javnost kako 60 inženjera radi na mozak-računalu koje će nam omogućiti da bez implatanata pišemo putem uma. Planiraju putem optičkog slikanja skenirati ljudski mozak sto puta po sekundi kako bi otkrili ‘tihi glas u našoj glavi’ koji bi onda pretvorili u tekst.

Regina Dugan, direktorica Facebook’s R&D division Building 8, objasnila je na presici kako je konačni cilj omogućiti ljudima da ‘tipkaju’ 100 riječi po minuti, što bi otprilike bilo 5 puta brže nego da tipkate prstima po mobitelu.

U konačnici će ovakvi kompjuteri omogućiti čovjeku da se snalazi samo pomoću uma u virtualnome svijetu, umjesto da se koristi kontrolerima i sl.

Pisanje mozgom

Dugan je na presici pokazala video jednog paraziranog čovjeka koji piše umom uz pomoć implatanata i usput objasnila kako Facebook tu priču želi podići na drugi i brži nivo gdje se nebi koristili kiruški ugrađeni implatanti.

Bez obzira što je rad na ovom projeku započet tek prije 6 mjeseci, na njemu uz Building 8 rade UC San Francisco, UC Berkeley, Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins University’s Applied Physics laboratoriji, Washington University School of Medicine u St. Louis, te istraživači koji su specijalizirali na strojevima za dekodiranje ljudskog jezika.

”Ovo nije dekodiranje random riječi. Ovdje se dekodiraju one riječi koje ste odlučili podijeliti s ostalima”, rekla je ekipa iz Facebooka i usporedili su to sa slikanjem fotografija: možemo ih uslikati puno, ali ćemo samo određene objaviti.


Skin-hearing

Building 8 radi na na projektu koji će omogućiti ‘slušanje preko kože’ i to na taj gdje će frekvencije zvuka preko naše kože prenosti do mozga.

Facebook je izgradio specijalne ustanove ‘Area 404 wing’ gdje se znanstvenici svakodnevno rade na tome da jednog dana omoguće ljudima bez sluha da ‘proslušaju’.

Izvor:TechCrunch

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari