EVO KOLIKO ĆE VAM NAPLAĆIVATI: Uskoro stiže velika promjena u cijenama poziva i SMS-anja

en.wikipedia.org

Računi bi se mogli drastično smanjiti nakon ovoga.

Napokon malo dobrih vijesti za sve koji putuju po Europskoj uniji. Od 30. travnja cijene poziva, poruka i prijenosa podataka u roamingu smanjuju se na otprilike četvrtinu dosadašnjeg iznosa. Podjsetimo, roaming se u potpunosti ukida 15. lipnja 2017. godine, a eto, od kraja ovog mjeseca Europska unija odlučila je srezati sadašnje cijene na oko četvrtinu onoga koliko smo do sada plaćali operaterima za usluge izvan Hrvatske.

Kako bi smanjila ogromne troškove telefoniranja u inozemstvu koji su predstavljali ozbiljan trošak građanima i poslovnim ljudima, Europska je unija odredila da od 1. srpnja 2014. godine za razgovore u inozemstvu plaćamo dodatno na ono što plaćamo i kod kuće 19 centi po minuti za odlazne pozive, pet centi po minuti za dolazne pozive, 20 centi po megabajtu za prijenos podataka i šest centi za slanje SMS poruke, bez PDV-a.

Koliko ćemo od sada plaćati?

Od 30. travnja ove godine ćemo, plaćat ćemo ipak četvrtinu toga. Dolazni poziv po minuti plaćat ćemo tako 0.05 eura, odlazni 0.0114 eura, megabajt prometa 0.05 eura, a jednu SMS poruku 0.02 eura dodatno na iznos koji plaćamo i kod kuće, plus PDV.

To bi značilo, ako poziv plaćate 19 lipa, cijena u inozemstvu morat će najviše iznositi 56.5 lipa što bi dodamo li PDV iznosilo 68.93 lipe. Što se tiče poruka koje u Hrvatskoj plaćate 10 lipa, one u inozemstvu neće smjeti prelaziti cifru od 25 lipa ili 31.25 s PDV-om.

U slučaju da obračunavate pozive u minutama, a poruke u brojevima, one vrijede i u inozemstvu. Navedene su cijene najviše maksimalne cijene koje se smiju naplatiti na cijenu koju imate po svojoj tarifi, no operatori smiju ponuditi i jeftinije pakete i cijene svojim korisnicima.

Potpuno ukidanje naknada za roaming 15. lipnja 2017. odnosit će se, napominju iz EU, samo na one koji se mobitelom u inozemstvu koriste “privremeno”, a ne stalno – oni će i dalje morati plaćati roaming. Koja je to privremena, odnosno poštena upotreba mobitela u inozemstvu propisat će se kasnije, prenosi net.hr


Komentari