eSIM – nova generacija SIM kartica

Zasad nije poznato hoćemo li moći koristiti jedan broj na više uređaja.

SIM kartica je mali čip s kojim smo se svi barem jednom susreli. Riječ je o komadiću plastike koji postoji u tri veličine (nano, micro, standardni) te nam omogućava potpuno korištenje mobilnog uređaja. Osobe koje učestalo mijenjaju uređaje često imaju problema s veličinama SIM kartice. Također, ako mijenjate mobilnog operatera, isto tako svaki put dobijete novu SIM karticu.

No, konačno smo tu doživjeli promjenu koja je stigla u obliku eSIM kartice (Embedded SIM) ili drugog naziva “soft” SIM kartica. eSIM je novi standard koji predstavlja važan napredak u tehnologiji i usko je povezan s razvojem proizvoda u domeni IoT. Također, uvođenje eSIM-a bi moglo doprinjeti barem malo spuštanju cijena uređaja, s obzirom da nam više neće biti potrebni utori za SIM karticu.

Kako, zašto i kada?

Radi tako da će u budućnosti svaki uređaj imati u sebi ugrađenu ovu karticu (zalemljeni chip na matičnoj ploči uređaja), te u slučaju promjene uređaja/operatera, na novom se uređaju preko mreže (OTA) skida profil za novi uređaj/operatera. Korištenje eSIM-a donosi prednosti u više pogleda, od toga da ćete moći promijeniti operatera u vrlo brzom periodu te će biti puno jednostavnije mijenjati uređaje. Na području Hrvatske očekujemo da će ova mogućnost zaživjeti do kraja drugog kvartala ove godine.

Nažalost, za sada nije poznato hoće li uređaji podržavati samo jedan ili više eSIM kartica, odnosno hoćemo li moći koristiti jedan broj na više uređaja.

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari