E-bankomati

U bliskoj budućnosti u potpunosti ćemo se oprostiti s novčanicima
 
Apple Pay i Android Pay aplikacije još nisu pokorile svijet plaćanja. Iako smo već upoznati s mogućnošću mobilnog bankarstva, koje je olakšalo plaćanje računa i otežalo gubljenje istih (što nam otežava izmišljanje scenarija u objašnjavaju zašto nismo primili posljednje HEP-ovo upozorenje pred isključenje), to ne znači da smo u potpunosti prihvatili ideju odbacivanja papirnatog novca i kartica, te potpuni prelazak na mobilno plaćanje. Sama ideja čini se praktičnom – u najmanju ruku rješavamo se jedne stvari koje možemo izgubiti u subotu navečer, no je li praktičnost dovoljna za odricanje od jedne stare navike?
 
Ipak, čini se da će vrijeme kad ćemo u potpunosti odbaciti novčanike ipak doći, jer istu opciju ima i sve veći broj bankovnih automata diljem svijeta. Španjolska je građane s opcijom upoznala već 2011. godine, a kanadska banka BMO Harris iste je prije nekoliko mjeseci ponudila na nekoliko mjesta u SAD-u.

Istu je prilagodbu učinilo još nekoliko banaka u sličnim oblicima. Ipak, sve su ideje povezane jednim ciljem – uštedom vremena, a prognoza nalaže kako će za nekoliko godina vrijeme interakcija s bankama biti daleko naprednija od one koja uključuje višesatno čekanje u redu.

Kako funkcionira?

Bitno je znati kako glavna ideja novih bankomata nije u potpunosti zaboraviti na bankovne kartice, već omogućavanje korištenja bankomata i onda kad vam kartice nisu pri ruci.

Prvotna ideja jest posebna aplikacija na vašem pametnom telefonu koja će vam slati kodove za pristup bankomatu bez kartice, no ono što slijedi u sljedećih nekoliko godina djeluje puno privlačnije. Naime, do kraja ove godine, JPMorgan Chase svijet će upoznati s e-bankomatima koji će pametnim telefonima omogućiti direktan dolazak do novca.
Visoka prednost novog načina korištenja bankomata svakako je u sigurnosnim mjerama – ukradene kartice ili skrivene kamere koje špijuniraju pinove bit će stvar prošlosti. Potpunu zaštićenost od krađe jamčit će biometrijska sigurnost koja uključuje skeniranje otiska prsta na telefonu.

Kad ih možemo očekivati?

Kao što smo već rekli, pojava novih bankovnih automata neće značiti trenutni prestanak korištenja bankovnih kartica.
Odgovor na pitanje kad će se tranzicija dogoditi ovisi o mnogočemu – za početak o opremi. Naime, za korištenje novih bankomata građani prvo moraju imati pametne telefone s mogućnošću skenera i, iako neke banke tvrde kako čak 90% klijenata posjeduje takav mobilni telefon, možemo biti sigurni kako slučaj nije i kod nas.
Ipak, uvijek se radujemo činjenici što tehnologija napreduje, a pogotovo onda kad se možemo veseliti budućnosti u kojoj nećemo pola dana provoditi čekajući u redovima ili tražeći bankomate. Možda ćemo se još malo morati strpiti, ali nam je drago čuti kako je rješenje na vidiku.


Komentari