DAN SIGURNIJEG INTERNETA: Zaštita osobnih podataka shvaća se olako

FOTO: pexels.com

Jedan od važnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače.

Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta glasi„ Budite promjena: Ujedinite se za bolji Internet.“ Cilj je poboljšati kvalitetu sadržaja i usluga koje su nam dostupne online, s fokusom na sigurnost, prije svega djece i mlađih osoba.
Prilika je to da se podsjetimo zašto je biti dobro informiran kako bi se građani u cilju svoje on line sigurnosti zaštitili i od mnogih pokušaja internetskih prijevara. Posljednje istraživanje Hrvatske udruge banaka iz 2016. o tome kako i koliko se građani u Hrvatskoj brinu o sigurnosti vlastitih podataka, pokazuje da:

-još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke

-ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama

-oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na Internetu

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Zanimljivo je da više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja o tome da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara.[/box]

Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na Internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima.

Kada se građane pita što poduzimaju kada postanu žrtvom internetske prijevare, 45 posto tvrdi da se nikada nisu susreli s pokušajima prijevare. Ništa neće poduzeti 28 posto građana, a još će ih manje upozoriti svoje suradnike, prijatelje ili rođake (22 posto). Iako bi svaki slučaj trebalo prijaviti banci ili policiji, nadležnim institucijama ovakve prijetnje prijavi samo 12 posto građana.

Kakvog god iskustvo imali, o sigurnosti na Internetu važno je biti dobro i preventivno informiran, a u slučaju potencijalne internetske prijevare nužno je zatražiti pomoć stručnjaka.

Savjete o zaštiti na Internetu građani mogu pronaći nawww.sigurnostnainternetu.hr , a Hrvatska akademska mreža, CARNet i njen posebni odjel zadužen za sigurnost na Internetu, CERT, objavili su i brošuru “Sigurnije na internetu” – vodič za računalne laike koji pomaže u prepoznavanju opasnosti i aktivnoj zaštiti tijekom surfanja mrežom nad mrežama.
Istraživanje HUB-a ipak pokazuje da građani prepoznaju nužnost edukacije kao načina bolje prevencije internetskih napada. Njih 41 posto smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na Internetu.

Međutim, s druge strane zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava samo 18 posto građana.
Detalje spomenutog istraživanja HUB-a potražite u privitku i na:


Komentari