Često posuđujete punjač? Evo što to govori vama

Pixabay

Istraživanje je provedeno u svibnju 2019. godine na 6.519 osoba starijih od 18 godina u sedam europskih zemalja (Velika Britanija, Italija, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Češka i Slovačka). Rezultati su pokazali da je posudba punjača ili mobitela za reverzibilno bežično punjenje omiljena gesta u suvremenom svijetu te da predstavlja povezivanje na osobnoj razini, piše tportal. 

To je dovelo do pojave ‘digitalne ljubaznosti’, novog društvenog fenomena i oblika ponašanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da se spremnost na dijeljenje baterije može koristiti i kao pokazatelj koliko vam je stalo do druge osobe i koliko ste (ili želite biti) bliski. Primjerice, ispitanici su se izjasnili da bi najteže podijelili punjač sa strancima (14%), dok bi s kolegama punjač podijelilo 39%, s članom obitelji 72%, a s prijateljem ili partnerom 62% ispitanika.

Također, čak 62% ispitanika je izjavilo da bi kupili strancu kavu u zamjenu za punjač, a čak 21% ispitanika smatra da bi to bila jedna od najcjenjenijih gesti na spoju. Iako dosta ispitanika smatra da ova usluga može ojačati romantičnu vezu, 76% njih ​​ne bi bilo voljno dijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje s nekim na prvom spoju, tvrdeći da bi prikladno vrijeme za to bio treći spoj.

Da je ovaj društveni fenomen u romantičnim vezama posebno prisutan u Generaciji Z i kod Milenijalsa pokazuje činjenica da bi gotovo dvije trećine (62%) ispitanika od 18 do 34 godine podijelilo punjač s ciljem da osobu bolje upozna.

‘Vodeći se istraživanjem Maslowa, psihologa koji je istraživao potrebe koje motiviraju ljudsko ponašanje, naši pametni telefoni brzo postaju prioritet u svakodnevnom životu. Nuditi nešto tako dragocjeno poput punjača za mobitel aktivira dijelove u mozgu povezane s užitkom i povjerenjem, potiče romantiku i novu dimenziju ljudskog ponašanja i interakcije’, kaže Katherine Templar Lewis, poznata psihologinja ponašanja.


Tek 21% ljudi od 18 do 34 godine će podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje sa strancem.
Bejbibumersi će podijeliti bateriju sa strancem, ali ne iz ljubavi.
Osobe iznad 55 godina će najvjerojatnije podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno punjenje sa strancem (36%), ali bez ikakvog romantičnog interesa (21%).
Bez obzira na koristi za sve uključene, punjač ipak ne dijelimo olako, što dokazuje i činjenica da bi trećina ispitanika (33%) lagala o postotku baterije na mobitelu kako bi izbjegla posudbu.
Posao je mjesto gdje imate najmanju mogućnost za dobivanjem punjača, a čak 41% ispitanika smatra da je jedno od najiritantnijih pitanja na radnom mjestu vezano uz posudbu mobitela ili punjača.

Komentari

loading...