APPLE WWDC iOS 11 i službeno predstavljen, pročitajte što sve donosi!

Baš kako se i očekivalo, Apple je na WWDC-u (The Apple Worldwide Developers Conference) predstavio iOS 11, koji donosi pozamašan broj (velikih?) promjena.

APPLE PAY KONKURIRA FACEBOOKU I VENMOU

Apple Pay omogućava direktan tranfer novca između dvaju osoba. Integriran je u iMessage i trebao bi olakšati transfer novca vašim iPhone frendovima.

Venmo kod nas nije toliko popularan, ali je u Americi jedna od najpopularnijih platformi za slanje novca. Uz njega je sve popularniji Facebook Messenger, gdje vrlo brzo i jednostavno putem chata možete slati novac. Apple je odlučio konkurirati jakim platformama, a vidit ćemo hoće li u tome i uspjeti.

SIRI POSTAJE “PAMETNIJA” A TIME I KORISNIJA

Naravno, unapređenje Appleovog pametnog asistenta se nije moglo izbjeći, pa je najavljeno nekoliko Siri updejtova. Za početak, sami glas je poboljšani i zvuči više nalik čovjekovom. Trebao bi i prevoditi neke fraze na više jezika, ali ova opcija je i dalje u beta verziji.

Siri bi trebala bolje učiti iz korisnikovih obrazaca ponašanja odnosno načina na koji koristi aplikacije poput Safarija, Newsa, Maila, Messagesa i drugih, kako bi dostavila personaliziranije rezultate pretraživanja.

NOVI LOCKSCREEN, NOTIFICATION CENTER I CONTROL CENTER

Velika vizualna promjena je ujedinjavanje lockscreena i notifikacijskog centra. Skrolanjem od vrha ekrana prema dnu doći ćete do lockscreena te prelaskom prsta preko ekrana ćete pristupiti listi notifikacija. Za početak se čini kao bespotreban korak, ali valjda iz Applea znaju šta rade.

Još je tu i novi Control Center odnosno brza lista postavki kada skrolate od dna ekrana. Sve su postavke po novome stavljene na jedan panel.

SLIKE I VIDEA

Razni updejtovi su prisutni u ovome području, a kratko ćemo ih nabrojati u nastavku:

  • Apple će stvoriti live photo loop koristeći “machine learning”

  • “Machine learning” alati će vam pomoći u stvaranju dugih ekspozicija bez potrebe za postavljenjem kompliciranih tripoda
  • Videa koriste HEVC kompresiju umjesto H.264, što će povećati kompresiju do dva puta. Slike koriste novu HEIF tehnologiju u svrhu smanjenja veličine fileova na iPhoneu 7
  • Slike koje koriste Portrait mod sa zamagljenim efektom sada mogu koristiti optičku stabilizaciju slika, bljeskalicu te HDR, što će ga učiniti dosta korisnijim u različitim svjetlosnim uvjetima

APPLE MAPE POSTAJU PAMETNIJE

Kako bi držale korak za konkurencijom, Apple je uveo neke promjene u svoje Apple Mape temeljene na brojnim zahtjevima svojih korisnika. Najznačajnije promjene su uvođenje trgovačkih centara i zračnih luka, uključujući smjernice i detaljan plan po katovima. Na zračnim lukama ćete lakše vidjeti gdje su sigurnosna mjesta.

Navigacija je proširena vodičem za smjerove (skretanja), a na ekranu ćete vidjeti pokazatelj za ograničenje brzine (koje ćete vrlo vjerojatno ignorirati).

Pokazatelj vam možda neće pomoći, ali je zato tu mod za izbjegavanje notifikacija dok vozite. Potrebno je stisnuti na ekran da ga upalite čime ćete aktivirati automatske obavijesti pošiljatelju da ste u vožnji.

 

NOVI IZGLED APP STOREA

Apple također redizajnira App Store po prvi put od kada je lansiran. Početni tab će tako biti “Today” kako bi lakše otkrili nove aplikacije. Tu su još tabovi posvećeni igricama i aplikacijama.

iPad POSTAJE SLIČNIJI MACBOOKU

Korisnici iPada bi moglo biti jako zadovoljni novim dodacima. Prije svega valja izdvojiti poboljšanja što se Apple Docka tiče, koji postaje korisniji i sličniji macOS-u. On sada može prihvatiti aplikacija koliko želite, a pristupiti mu možete preko bilo koje aplikacije. Čak će pomoću AI-ja predvidjeti koju slijedeću aplikaciju želite otvoriti.

Konačno možete “drag and dropati” u iOS-u. Možete povlačiti aplikacije iz Docka u stranu ekrana da biste ju otvorili u slide-over modu. Osim toga, možete povlačiti tekst i drugi sadržaj između aplikacija.

Neka su poboljšanja napravljena kako bi se olakšao multi-tasking, što je dobra vijest za sve one koji rade preko iPada. Novi App view će vam zadržati razne split-screen radne prostore. To znači da se jednostavno možete prebacivati s aplikacije na aplikaciju i zadržati multi-tasking postavke. Također, poboljšana je i podrška za Apple Pencil.

APPLE UNAPREDIO AR

Apple je malo zapostavio AR, ali to više nije slučaju sudeći po najavama sa WWDC-a. Naime, predstavljen je ARKit koji bi trebao olakšati developerima integriranje AR iskustava u iOS uređaje korištenjem ugrađene kamere i senzora.

Najavljene su velike promjene i mnogi mediji prenose da su takve i napravljene. Za neke od nabrojanih ne možemo sa sigurnošću tvditi da su od velike važnosti iOS-ovim korisnicima, a vjerujemo da će neke olakšati svakodnevno upravljanje Appleovim uređajima i uslugama. iOS 11 je od jučer dostupan developerima, a krajem mjeseca će u beta verziji biti dostupan široj javnosti.

 

Original možete pronaći na itrendovi.hr


Komentari