Apple bi uskoro mogao vrijediti rekordnih 1 bilijun dolara

Ususret izlasku iPhonea 8, koji po posljednjih najavama u mnogome obećava, vrijednost Appleovih dionica je na današnji dan dosegla rekordnu vrijednost – 153$.

To predstavlja skok od skoro 50% u posljednjih nekoliko mjeseci, a ukupna tržišna vrijednost kompanije je skočila na rekordnih 800 mlrd.$.

Osim iPhonea, jedan od razloga tome su velika ulaganja tvrtke Berkshire Hathaway, na čijem čelu je najpoznatiji svjetski investitor – Warren Buffet. Samo u prošlom kvartalu su imali preko 19 mlrd.$ uloženih u Apple, a taj iznos je skočio sa 7 mlrd.$ u samo nekoliko mjeseci. Reputacija koju je izgradio Buffet na dioničkom tržištu je potakla i brojne druge investitore da ulože u Appleove dionice, smatrajući da ima prostora za njihov rast dok god Buffet u njih ulaže.

Iako je 800 mlrd.$ jako visoka vrijednost, mnogi analitičari smatraju da će ona i dalje rasti. Uskoro bi mogla preći psihološku granicu od 1 bilijun dolara, što niti jedna kompanija do sada nije ostvarila. Za to im treba vrijednost dionice od 191$, odnosno porast od 25%.

Kretanje cijene Appleove dionice u protekla 3 mjeseca, izvor: nasdaq.com

Brian White, analitičar Dexter Hamiltona, je siguran u to da će Apple uskoro dostići rekordnu vrijednost. Trenutno procjenjuje da će se kroz 12 mjeseci Appleova dionica prodavati u rangu od 185 – 200$, a dobrim se dijelom oslanja na pozitivne rezultate novog iPhonea.

Smatrate li da Apple stvarno vrijedi toliko ili mu se na razne načine “pumpa” vrijednost? Slobodno pišite u komentarima.

Original možete pronaći na itrendovi.hr

Komentari

Komentari