Svi koji planiraju trgovati s Kinom trebali bi imati na umu državnu cenzuru

pixabay

Kina kao jedno od najvećih svjetskih tržišta dolazi sa svojim nedostacima i preprekama. Zbog same veličine tržišta od 1.5 milijardi mogućih kupaca mnoge multinacionalne kompanije i konglomerati prisiljeni su prilagoditi svoj sadržaj za Kinesko tržište. Bilo koja kompanija koja želi trgovati s Kinom i trguje digitalnim dobrima mora promijeniti ili maknuti sadržaj ako nije u skladu s Kineskom unutarnjom i vanjskom politikom.

Prije par dana kompanija Activision-Blizzard (proizvođač popularnih video igara kao što su Overwatch, World of Warcraft, Diablo i Hearthstone) je podlijegla Kineskim cenzorima i oduzela nagradu profesionalnom esports igraču Ng Wai Chungu.

Ng Wai Chung živi u Hong Kongu i igra pod pseudonimom Blitzchung za igru Hearthstone dao izjavu podrške protestu Hong Kongu nakon pobjede na esports turniru, te je dobio zabranu igranja na godinu dana.

Kineska kompanija Tencent drži 4.9% dionica Activisiona od Activision-Blizzarda, pretpostavlja se da je to glavni razlog zašto kompanija sa sjedištem u SAD-u sluša strane vlasti.

Korisnici usluga Activision-Blizzarda oglasili su svoje nezadovoljstvo te su se odlučili bojkotirati njihove proizvode što je uzrokovalo privremeni pad dionica.


zagreb.info

Niti NBA nije bio pošteđen. NBA se udaljio od Daryl Moreyja, jednog od svojih igrača, nakon što je na Twitter dao javnu potporu protestu u Hong Kongu, NBA može potencionalno imati milijunske gubitke ukoliko Kina povuče svoje investicije.

Američki Republikanski  senator Ted Cruz kaže da NBA ne bi terbao imati funkciju alata Kineske cenzure.

Komentari

loading...