Slabije vam radi mobitel? Uz pomoć ovih trikova vaš stari mobitel radit će kao da je nov

Pixabay

Dosadio vam je vaš pametni telefon, ali vam ne pada na pamet dizati kredit kako biste namaknuli minimalno 11.000 kuna za novi iPhone 11? Uvijek postoji rezervna varijanta, kaže ekipa iz Popular Mechanicsa: evo što možete učiniti kako bi vaš stari smartfon izgledao i radio kao da je nov.

Promijenite temu

Jedna od dobrih strana Android telefona jest ta da se uz malo prilagodbe uređaj može obnoviti tako da izgleda kao da je nov. Da biste promijenili izgled vašeg telefona, pritisnite prstom ekran i pričekajte dok se na njemu ne pojavi opcija ‘pozadinske slike’. Ako vam se ne svidi ništa od ponuđenog, pođite još jedan korak dalje i u aplikaciji trgovina ukucajte Launcher. Tu se sad otvara obilje mogućnosti.

Na Appleovim uređajima možete promijeniti stil, ali malo je teže preraditi cijelo korisničko sučelje. Jednostavan način da vaš telefon poprimi novi izgled jest da pređete na tamni način rada. Ne samo da će pozadina postati crna, a tekst bijeli, time ćete manje naprezati oči, a uštedjet ćete i na potrošnji baterije. Idite na Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Invert Colors > Smart Invert.

Ako ništa drugo, kategorizirajte aplikacije u nove mape. Podijelite ih na račune, igre, društvene mreže, streaming aplikacije, glazbu i još mnogo toga.

Instalirajte LineageOS

Ovo nije za svakoga: LineageOS je besplatni softver, ali za njegovu instalaciju trebat će vam malo tehničke potkovanosti ili prijatelj koji se razumije u tehniku. Operativni sustav radi na svim vrstama telefona, ali temelji se na Androidovom softveru. Proizvodi kompanije koja posluje od prosinca 2016. svoj je operativni sustav razvila za 185 modela telefona, a dosad ih je instaliralo 1,7 milijuna korisnika. LineageOS dolazi s nekim unaprijed instaliranim aplikacijama i svaki mjesec isporučuje sigurnosna ažuriranja.

Pređite na bežično punjenje smartfona 

Android telefone možete bežično puniti već nekoliko godina; korisnici iPhonea tu su mogućnost dobili 2017. s iPhoneom X. U svakom slučaju, stari telefon koji ne podržava bežično punjenje možete nadograditi kupnjom bežičnog punjača koji ćete povezati s telefonom.

Očistite telefon i oslobodite prostor 

Neki stari telefoni jednostavno su dali svoje, no ako je vaš stroj star dvije do tri godine, ovo je zgodan trik: oslobodite prostor na telefonu da biste ga ubrzali. Koristite oblake u koje ćete premjestiti fotografije, videozapise i druge datoteke s tvrdog diska; kupite microSD (ili čitač microSD-a ako ste korisnik iPhonea) ili izbrišite stare razgovore, posebno na Appleovim uređajima.

Zamijenite staru bateriju

Stare baterije brzo se troše. Kako vrijeme prolazi, litij-ionske baterije s vremenom gube kapacitet i postaju manje učinkovite.

Vratite telefon na tvorničke postavke 

Ovo je zadnja opcija prije kupnje novog uređaja. Ovim potezom izbrisat ćete sve interne podatke pa svakako napravite sigurnosnu kopiju telefona. Najbolji način da to učinite je da sve fotografije i videozapise spremite na oblak, ako koristite neku od tih usluga. Ako je ne koristite, ali imate Android telefon, idite na Postavke> Izrada sigurnosnih kopija i resetiranje> Tvorničko resetiranje (ovo se može razlikovati od proizvođača).

Korisnicima iPhonea preporučuje se povezati telefon s računalom i pokrenuti Phone Transfer. Nakon pokretanja odaberite ‘Izrada sigurnosne kopije telefona’. Označite sve što želite spremiti, od fotografija do glazbe do aplikacija. Pritisnite Start Copy da biste započeli prijenos. Ili možete otići u Postavke> iCloud> Izrada sigurnosnih kopija i provjerite je li uključen. Da biste uređaj vratili na tvorničke postavke, vratite se na Postavke> Općenito> Poništi> Izbriši sav sadržaj i postavke, piše Tportal.


Komentari