Roditelji imaju novu metodu nadzora: Djecu ‘prisluškuju’ i na nastavi

Pixabay

Mnogim se roditeljima pametni sat čini kao savršena alternativa za pametni telefon kada je u pitanju nadzor djeteta.

Dijete može slati ​​i primati pozive iz skupa kontakata koje odaberu roditelji, slati i primati glasovnu poštu te pritisnuti SOS tipku koja alarmira roditelje u hitnim slučajevima, piše N1.

Zahvaljujući GPS trackeru, roditelji mogu pratiti djetetovu lokaciju na svojem pametnom telefonu te imati uvid u to s kim njihovo dijete razgovara putem pametnog sata.

“To narušava djetetovu slobodu i privatnost”, mišljenja je Kristin Langer, medijska trenerica koja djeluje uz potporu savezne vlade i javne radio-televizije u procesu savjetovanja roditelja i nastavnika kada je riječ o djeci koja koriste digitalne medije.

Kaže da su joj neki nastavnici kazali kako dio roditelja ide toliko daleko da “prisluškuje” svojeg tinejdžera dok je na nastavi.


“Protuzakonito je to činiti u prostorima koji ne spadaju u javne prostore, a to su i škole”, ističe Langer dodajući da je početak pohađanja nastave u osnovnim školama prvi korak prema neovisnosti djeteta, a idući je korak nastavak školovanja u srednjoj školi.

Roditeljima preporučuje da postavke pametnog sata prilagode u suradnji s djetetom te da u dogovoru s njim odluče o tome koje će mogućnosti koristiti.

“Ako vaše dijete odgovorno koristi internet, tada će jednako odgovorno koristiti pametni telefon, a i pametni sat”, zaključuje.

Komentari

loading...