Pazite što preuzimate! Pronađeno je skoro 200 zaraženih aplikacija

pixabay

U Googleu i dalje vode tešku bitku sa zaraženim aplikacijama u trgovini Play. Otkriveno ih je manje nego u srpnju, ali imale su daleko veći broj instalacija, piše N1.

Tijekom rujna ove godine istraživači su u Googleovoj trgovini Play otkrili 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja i instalacija. Usporedbe radi, u srpnju je otkriveno 205 takvih aplikacija, koje su zabilježile više od 32 milijuna instalacija.

Najveći udio drži neželjeni softver vezan uz oglašavanje (300,6 milijuna instalacija), objavio je istraživač tvrtke ESET Lukas Stefanko.

Pronađeni su i drugi oblici zlonamjernog i neželjenog softvera, poput primjerice skrivenih oglasa, koji koriste agresivan oblik oglašavanja. U nekim slučajevima oglasi se aktiviraju tek 24 sata nakon instalacije aplikacija. Zanimljivo, iako je zabilježeno tek 57 slučajeva skrivenih oglasa, oni su činili nešto ispod pet posto svih instalacija.

Podaci koje je Stefanko objavio tek su indikator broja instalacija koje je aplikacija skupila do trenutka kad je otkriveno kako su zaražene. Nije jasno koliko ih je točno preuzeto tijekom rujna. Ipak, ukupni broj zaraženih aplikacija dovoljan je razlog za zabrinutost.


Komentari