OPASNOSTI INTERNETA: Profesori na radionici naučili na što trebaju upozoriti učenike

bandt.com.au

Napadi na stranice, krađe identiteta i osobnih podataka sve su češće pojave.

Kako bi potaknuli nastavnike i ravnatelje da se što bolje upoznaju s potencijalnim opasnostima koje su moguće prilikom korištenja Interneta, posebice kada je riječ o učenicima, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Algebra održali su danas webinar pod nazivom „Sigurnost na Internetu“.

O interesu za ovu temu dovoljno govori podatak da je na webinaru sudjelovalo preko 500 zainteresiranih nastavnika uključenih u provedbu strukturnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ u kojem sudjeluje 10 % škola iz cijele Hrvatske a za nekoliko će godina obuhvatiti čak 60 % svih osnovnih i srednjih škola u državi.

Sigurnost na Internetu postaje sve značajnija tema, neovisno o tome koristimo li računalo za rad, zabavu ili za učenje.

Napadi na stranice, krađe identiteta i osobnih podataka, samo su neke od opasnosti koje prijete a da Hrvati itekako imaju razloga za brigu, govore i najnoviji podaci iz istraživanja koje je proveo ugledni Kaspersky Lab a prema kojima je Hrvatska druga u svijetu po ransomware napadima (napadima korištenjem zlonamjernog softvera koji korisniku blokira pristup računalu i od njega zahtijeva plaćanje otkupnine) odmah poslije Japana.

S obzirom na brojne projekte koje provodi na području informatizacije, CARNet je već dugi niz godina aktivno uključen u razvoj digitalnih sigurnosnih rješenja. Jedan od takvih projekata je i projekt „e-Škole“.

Webinar je bio fokusiran na digitalni profesionalizam nastavnika, snalaženje te primjereno i odgovorno ponašanje u virtualnom svijetu. Sudionici su dobili i brojne savjete za sigurnije korištenje Interneta, te naputke na što sve u online nastavi trebaju obratiti pažnju te kome se obratiti ako se dogodi povreda sigurnosti.

Osmišljen u obliku interaktivne radionice, omogućio je sudionicima i korištenje različitih online alata za komunikaciju i suradnju koje će kasnije moći primjenjivati u svom radu s učenicima. CARNet je od rujna, kada se započelo s edukacijom korisnika u školama, do sada održao gotovo 120 radionica i webinara koje je pohađalo gotovo 2.500 korisnika.

Pilot projekt „e-Škole“ provodi se u suradnji s partnerima: Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna vrijednost pilot projekta je gotovo 307 milijuna kuna, a većim se dijelom (čak 85 %) sufinancira iz strukturnih fondova Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond).


Komentari