Kreće sezona smrzavanja: Evo trikovi koji će pomoći da očistite led s auta

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana može izazvati štetu na vašim staklima, a to je način kojim se mnogi vozači najčešće rješavaju leda.

Također, može se pokvariti elektromotor ili mehanizam, a brisači se oštećuju. Stoga vas komad kartona i dvije čarape mogu vas spasiti od neugodnog jutarnjeg čišćenja automobila koje oduzima dosta vremena i živaca, piše 24sata.

Postavite li karton navečer na vjetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača spriječit će njihovo zamrzavanje i lijepljenje na staklo. Ako tako nešto niste napravili, čišćenju pristupite ispravno. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego s osjećajem, kako ne biste oštetili gumenu brtvu oko vrata.

Ne očistite li snijeg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge sudionike u prometu. Snijeg koji leti s vašeg automobila smetat će drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti zbog čega lako možete izazvati prometnu nezgodu. Ako vas policija zaustavi s takvim automobilom, dobit ćete kaznu od tisuću kuna. Također, motor tijekom zime zahtijeva dulje vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga tako nemojte odmah tjerati u visoke okretaje.

Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sjediti u njemu i čekati da se zagrije. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.


Ako vaš auto nema sustav daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete našpricati tekućine za podmazivanje, poput spreja WD40.

Ako ne želite strugati stakla, kod kuće napravite tekućinu za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu. Pomiješajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu žličicu deterdženta za pranje suđa. Također možete pomiješati alkohol i vodu u omjeru 2:1.

Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalijepljene“ za vjetrobransko staklo, možete jednostavno podići brisače. Vanjski retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih također ne biste morali strugati, jednostavno omotajte plastičnu vrećicu oko retrovizora te tako prevenirajte zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tekućinom.

Nađete li se bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i ostružite stakla. Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete riješiti tako da stavite pijesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pijesak za mačke odlično upija vlagu.

Komentari

loading...
-->