Elektromagnetsko pokretanje ventila povećava snagu motora 10 posto

Ovako se može smanjiti i potrošnja.

Elektromagnetski razvod povećava učinkovitost motora te donosi dvostruku korist, jer uz povećanje snage motora za 10 posto, smanjuje potrošnju goriva za 10-15 posto. Temelji se na elektromagnetske indukcije pa privlačna sila brzo djelujućih elektromagneta savladava silu opruga. Veći termodinamički stupanj korisnog djelovanja postiže se zahvaljujući povećanju stupnja kompresije motora, bez opasnosti od detonantnog izgaranja.

Dodatna prednost je i lakša izvedba isključivanja pojedinih cilindara, čime se direktno utječe na smanjenje potrošnje i emisije CO2. Elektromagnetski aktuatori djeluju dvostruko brže od mehaničkog razvodnog sustava, ali je za ispravan i pouzdan rad nužna instalacija s naponom od 48V, dok se korištenjem antifrikcijskih materija u spojevima smanjuje potreba za klasičnim podmazivanjem.

Osim visoke cijene od prosječnih 1500 eura, najveći nedostatak elektromagnetskog pokretanja ventila je osjetljivost kontakta. Uz samo jedan neispravan kontakt moguće su posljedice poput onih kod pucanja zupčastog remena klasičnog motora, odnosno rezultat je havarija motora pa je nužan generalni popravak.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari