ČUDO OD TEHNOLOGIJE: Pametni telefoni bi vas mogli upozoriti ako ste previše popili

Pomoću pamentih telefona mogu se otkriti promjene u načinu kretanja uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola kako pokazuju rezultati preliminarnog istraživanja.

Američki liječnik Brian Suffoletto proučavao je 22 odrasle osobe stare između 21 i 43 godine. Ispitanici su imali sat vremena da popiju votku kako bi u dahu imali 0,2 posto alkohola nakon čega je njihov dah redovno provjeravan svaki sat tijekom narednih sedam sati. Također su morali i hodati deset koraka ravno, okrenuti se i ponovno odraditi deset koraka bez gubitka ravnoteže, piše CNN.

Nosili su pametni telefon pričvršćen elastičnom vrpcom za donji dio leđa, putem kojeg su tijekom hodanja prikupljani podaci o brzini i pokretima lijevo-desno, gore-dolje i naprijed-nazad. U oko 90 posto slučajeva otkrivene su promjene u kretanju nakon što bi ispitanik unio u organizam više alkohola no što je zakonski dozvoljeno za vožnju.

Suffoletto radi kao liječnik u hitnoj pomoći gdje se nagledao teških posljedica vožnje u pijanom stanju te je tijekom studija izgubio bliskog prijatelja u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala osoba pod utjecajem alkohola. Stoga je zadnjih deset godina posvetio testiranju digitalnih tehnologija koje bi mogle pomoći u prevenciji ozljeda i smrtnih slučajeva vezanih uz pretjerano konzumiranje alkohola.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, tek su na razini potvrde koncepta, ali mogu poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja. Idući korak bit će testovi tijekom kojih će ispitanici nositi pametne telefone u džepovima i rukama.


Komentari