Željko Marušić : ‘Otkazivanje nabavke blindiranih vozila štetna je i opasna populistička demagogija ‘

FOTO: Dražen Komar

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je nabavka blindiranih vozila potrebna.

Željko Marušić, prometni stručnjak, priopćenjem za javnost objavio je kako je otkazivanje nabavke blindiranih vozila za najvažnije štićene osobe, štetna i opasna politička demagogija. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

‘Problem Hrvatske su tisuće preluksuznih, često i nepotrebnih vozila državnih službenika, djelatnika javnih tvrtki i poduzeća te ostalih, kolokvijalno nazvanih “uhljeba”. Takve i ine osobe, koje svaki mjesec redovito primaju masna primanja uz brojne beneficije na račun poreznih obveznika, koje su nedokazanih kvaliteta u realnom sektoru i autistične na hrvatsku stvarnost te činjenicu da velik broj građana, upravo onih koji pune državnu kasu iz koje oni uzimaju “šakom i kapom”, žive na minimumu, često ispod ljudskog dostojanstva, kad plaćaju tuđim novcem, često im je pravilo – “nije beg cicija”. Može li skuplje? Ne može!

I kad im se ponudi sasvim funkcionalan auto C-segmenta (kolokvijalno “Golf-klase”), o kakvom novom većima naših građana može samo sanjati, kažu – nema šanse! Klasa iznad, tipa Passat, Insignia, Mondeo, 508…? Ne dolazi u obzir! Idemo na prvu razinu premiuma, A4, Serija 3, C-klasa…? Ni to nije dovoljno!

Tek će trznuti na drugu razinu premium klase: A6, Serija 5, E-klasa… Ali, pazite sad, ne početne modele, kojima je standard najveća brzina od 220 km/h (gdje će ih toliko brzo voziti?) i već respektabilan luksuz! Neeee…

Pogledajte vozni park župana, gradonačelnika i načelnika, više rangiranih političara i djelatnika državnih i službi, javnih poduzeća. Oni biraju “top” verzije tih modela, s 250 i više konja, pogonom 4×4, debelim aluminijskim felgama, desecima zvučnika, višezonskim klimama, kožom i opremom u stilu “nema čega nema”, cijene više od dvostruke, u usporedbi s tim osnovnim tim, već luksuznim modelima. “Ima se”, naravno novca građana, pa zašto štedjeti?!

To je temeljni društveni problem! Treba uvesti pravilo da oni koje plaćaju građani, ne voze skuplje i bolje aute od onih koje sebi mogu priuštiti hrvatski građani. A više od 50, možda i 70 posto svih tih vozila je bespotrebno. Na tome su moguće drastične uštede, koje su nužne radi poreznog rasterećenja gospodarstva i građana, ali i temeljnih moralnih vrednota, jer građanima je teško gledati taj raskalašeni luksuz.

U nemogućnosti rješavanja bitnoga i štednje na onome na čemu treba štedjeti, ide se u drugu krajnost i štedi na onome što je kontraproduktivno i štetno. Ne smije se štedjeti na vozilima prometne policije! Daleko od toga da je aktualna marka upitna, upitna je preniska specifikacija (model) i prejeftina izvedba, neusklađena s njihovim odgovornim i riskantnim poslom. Što reći na činjenicu da policijska vozila iz novog kontingenta koriste jeftine, tzv “budget” gume?! Tu se ne štedi, jer je kontraproduktivno i štetno, u ekstremnim situacijama zbog kakvih policija postoji, i potencijalno opasno.

Drugi takav, aktualni slučaj je činjenica da su predsjednica, premijer i predsjednik sabora odbili koristiti specijalna, blindirana vozila, vrijedna 13 milijuna kuna, čiju su specifikaciju izabrale stručne službe i što je prošlo redovnu proceduru javne nabave. Pa, za boga miloga, takva vozila naprosto trebaju i na njima se ne smije štedjeti! Povijesna lekcija o tome je ubojstvo JFK-a iz 1963.? Pametan svijet tada je i na tome puno naučio.

Takva visokospecijalizirana vozila imaju dvije temeljne zadaće. Prva ja zaštita štićenih osoba, a ovdje je riječ o najvišoj razini u RH, a druga rasterećenje službi osiguranja i drastično smanjenje troškova osiguranja. Riječ je dakle o neodgovornoj populističkoj demagogiji, licemjerju i opasnom neznanju. Svako specijalno vozilo napravljeno je zbog višestrukih posrednih ušteda!

Kad u realnom životu u takvim vozilima vozite štićene osobe najvišeg ranga, a u pitanju su i strani dužnosnici i državnici, potrebne su nevelike mjere osiguranja. A zamislite da se netko sjeti “štedjeti” na njima, pa da se strani državnici, premijer, predsjednica… trebaju, zadanom rutom, voziti u standardnom automobilu?’

Tada je za osiguranje i pokrivanje cijele rute potrebno angažirati pola MUP-ovih resursa i potencijala, iscrpiti ljudske potencijale, potrošiti silan novac te u to vrijeme ostaviti brojne ostale segmente društva nezaštićene, a teško postići dovoljnu razinu zaštite.

Jasno, ova nabavka “bode oči”, ali nemojmo zbog toga raditi višestruko veće troškove u sustavu, dakle štetu i dovesti u pitanje potrebnu razinu sigurnosti najvažnijih štićenih osoba. Štedimo na voznom parku uhljeba na svim razinama, ali ne štedimo na vozilima policije, voznim naknadama za učitelje i nastavnike, koje su sramotno niske, pogotovo na blindiranim vozilima za najvažnije štićene osobe u državi!


Komentari