Zagrebački autoserviser potražio spas u zlatnoj peći

Što su sve morali raditi vozači, što autoserviseri i svi drugi u vrijeme najezde automobila objavljuje se upravo u 45 nastavaka na www.amk-maksimir.hr pod naslovom Auto u životu hrvatskih vozača. Među podsjećanje na događaje prije 47 godina spada i fotografija peći koja je služila za topljenje i lijevanje zlata. Nju je s nekog od svojih putovanja svijetom u Zagreb donio automehaničar Luka Laktić, saznavši da u Hrvatskoj vlada nestašica rezervnih dijelova za automobile. Nakanio je u njoj, umjesto zlata, topiti olovo i druge metale, te lijevati jednostavnije automobilske dijelove. Srećom, netko je tadašnjem saveznom ministarstvu odobrio uvoz dijelova iz inozemstva, pa je peć ostala samo kao uspomena na protekle godine.

U serijalu se opisuju i drugi događaji snalažljivih zagrebačkih obrtnika koji su obnavljali ili popravljali automobile, ali i vrijeme u kojoj su vozači sami prepravljali vozila, kad je bio u trendu sistem „sam svoj majstor“, kad su žene htjele samo ovladati automobilima, a postigle su puno više. U vremenu od 1970. do 2000. godine vozačka organizacija bila je tako jaka da je mogla srušiti savezne propise, a vozači utjecati na razvoj autoturizma, usmjeravati primjenu novih goriva i posvetiti se masovnom razvoju tehničke kulture vezane za automobile. Već je sedamdesetih bilo puno mladih buntovnika, prvoškolaca, koji su odbijali nositi marame oko vrata i njima ići u školu.

Serijal ilustriran s oko 130 originalnih fotografija, koje potkrepljuju događanja, po prvi se puta kao cjelina objavljuje u nas.


Komentari