Vozili smo: Moderan gradski šminker dostojna je zamjena za luksuznu limuzinu

Na prvi spomen Citroena C5 svima na pamet pada Citroenova najveća limuzina, no Citroen je malo okrenuo priču i priklonio se sve popularnijim povišenim modelima. Tako je, na iznenađenje mnogih, svoju perjanicu ponude naziva C5 na tržište izbacio u obliku SUV-a. I to kako su ga u samom Citroenu nazvali – SUV visoke klase.

Dizajn

Novi C5 rađen je na platformi Peugeota 3008, a iako više nije limuzina, i dalje naglasak stavlja na udobnost što se primjećuje čim sjednete u njegova udobna sjedala u kojima se osjećate kao u direktorskim foteljama. Naravno, osim po udobnosti, ova francuska marka poznata je i po svom modernom i chic dizajnu, što je i slučaj s ovim modelom.

Prvo što se primijeti na ovom 4,5 metara dugom SUV-u su tzv. airbumpovi, odnosno plastični umetci s obje strane na vratima koji, ispunjeni zrakom, služe kao odbojnici kako se ne bi ogrebala karoserija vozila i tako mogu uštediti novac koji biste inače potrošili na eventualne popravke. Prednja dvostruka LED svjetla izgledaju jako atraktivno za razliku od nekih modela kojima to nije pošlo za rukom. Vanjskom izgledu doprinose i lažni auspusi i ventili koji djeluju atraktivno no nemaju stvarnu funkciju.

Stražnja 3D LED svjetla idealan su nastavak siluete vozila

Vanjski izgled se nastavlja na unutrašnjost gdje se i dalje osjeća Citroenov naglasak na dizajn. Vlada minimalizam i fizičkih tipki gotovo i nema. Materijali su od fine plastike i umjetne kože koja je ljepša na pogled negoli na dodir. Konzolom dominira osam inčni središnji ekran na kojem kontrolirate sve uključujući i klimu što zna biti malo naporno jer zahtjeva nekoliko klikova više. Tu je i navigacija, kao i kamera za vožnju unatrag. Mobitel se lako spaja, a tu je i Apple Car Play i Android Auto za lakšu upotrebu.

Udobnost

Položaj za volanom je dobar, a ispred vozača dominira 12 inčni ekran kao instrumentalna ploča. Na njemu postoji mnoštvo opcija i prilagodbi iako je rezolucija malo lošija negoli na središnjem ekranu. Brzinomjer i obrtomjer su malo drugačije dizajnirani, čisto da vam da do znanja da se radi o francuskom vozilu.

Ispred vozača se nalazi velika digitalna instrumentalna ploča, a multifunkcionalnim volanom možete upravljati gotovo svime u vozilu

 

Zanimljiva značajka navigacije su gradske znamenitosti u 3D rezoluciji poput ove zagrebačke Mimare

Stražnja klupa je prostrana te nudi puno mjesta i tri zasebno odvojena sjedala koja se pomiču i naginju za veću udobnost, no nema središnjeg naslona. Tu su i čak tri ISOFOX sjedalice od koji se jedna nalazi na suvozačkom  sjedalu. Prtljažnik je kockastog oblika što olakšava utovar i istovar te sa svojih 580 litara među najvećim u klasi. Pomicanjem sjedala dobiva se dodatnih 720, odnosno 1700 litara.

Prtljažnik je jedan od najvećih u klasi

Sigurnost

Citroen je prepun sigurnosne opreme koja je spremna reagirati i kada to vozač nije. Automobil je opremljen sustavom za prepoznavanje trake tzv. Lane assistom koji će vas sigurno držati u vašoj traci te po potrebi sam reagirati ukoliko vozač malo “odluta”. Tu je i adaptivni tempomat koji će vas držati na sigurnoj udaljenosti od vozila ispred vas te sam prikočiti i pratiti brzinu vozila ispred vas.

C5 Aircross opremljen je sustavom automatskog kočenja kao i adaptivnim tempomatom

Osim što je siguran na otvorenoj i autocesti, C5 je oprezan i u gradskoj vožnji. Sustav detekcije prepreka i automatskog kočenja može vam biti od velike koristi u kaotičnom gradskom prometu.

Dio sigurnosne opreme je i detekcija mrtvog kuta u vanjskim retrovizorima

Motor

Na testu smo model s najboljim Shine paketom opreme te dizelskim 1,5 litreni motorom sa 130 konjskih snaga i 300 Nm okretnog momenta koji zna biti malo bučan pri većim obrtajima. Veliki plus ovog motora je potrošnja koja je na našem testu iznosila u prosjeku 6 litara što je odlično obzirom na masu vozila.

Shine paket opreme nudi apsolutno svu moguću razinu tehnologije

U ponudi su još jedan jači 2.0 dizelski motor s 180 konjskih snaga te još dva benzinska motora koji nude jednaku snagu kao i dizelski (130 i 180 konjskih snaga). Za one željne više snage ove godine stiže i hibridna verzija s čak 225 konja. Mjenjač je ručni šeststupanjski ugodnog hoda, no za ovakav model koji voli ploviti cestom bolji je izbor automatski mjenjač.

1,5 litreni dizel nudi dobar omjer snage i potrošnje

Zaključak

Vožnja je poslovično francuski udobna čemu pridonosi i sustav s dva amortizera. Na otvorenoj cesti osjeti se malo naginjanje u zavojima. Volan je kockastog oblika i vrlo je lagan što ga čini idealnim za gradsku vožnju dok na otvorenoj cesti ne daje previše osjećaja povezanosti i preciznosti što pokazuje da mu oštrija vožnja ne leži. Iako udaljen 23 centimetara od tla, ne nudi pogon na sve kotače te se bolje snalazi na gradskom asfaltu što smo i navikli kod gradskih SUV-ova. Ono što mu najbolje leži je autocesta gdje u iznimnoj tišini njegove kabine možete uživati u opuštajućoj vožnji.

Ovaj Citroenov model koji dolazi s petogodišnjim jamstvom te nudi pregršt opreme koja vožnju čini lagodnijom i sigurnijom je pravi gradski šminker koji se na otvorenoj cesti pretvara u pravu krstaricu u kojoj će nizanje kilometara biti prava uživancija.

Iz ženskog kuta

Citroen C5 Aircross najveći je i najluksuzniji automobil u Citroenovoj ponudi. Robustan izvana, osvaja već na prvu kako vanjskim izgledom tako i unutrašnjim.

Ovaj automobil može biti itekako personalizirane. Naime, nudi čak 30 kombinacija boja koja možete iz kombinirati na krovu, airbumpovima i karoseriji. Sukladno tome automobil može biti totalno “ženskast”, ako ga takvog poželite imati i voziti.

Pri samom ulasku u automobil na prvu ćete shvatiti kako se ovdje radi o luksuznom izdanju Citroena koji je izuzetno komotan kada ga vozite. Vozačev i suvozačev prostor, ali zadnja klupa imaju dosta mjesta da vam prilikom vožnje bude jako udobno. Sjedala su napravljena pola od tkanine dok je druga polovica kožna. ono što najviše oduševljava jer grijanje sjedala koji će vožnju u zimskim danima svakako učiniti ugodnijom.

Iako izvana svojom pojavom automobil izgleda pomalo zastrašujuće mora se priznati kako ga jako lijepo voziti. Automobil je komotan, ima dovoljno prostora za noge, jako je pregledan, a i nije ga problem voziti u štiklama. Iako je auto malo poveći, nije ga problem parkirati. Naime, stražnja kamera jako je pregledna, a tu su i parkirni senzori.

Na kameri za vožnju unatrag možete vidjeti i što se sve nalazi oko vas

Na cesti ćete se s Citroenom osjećati zaista moćno, kao u pravom gradskom SUV-u S druge strane prilikom vožnje autoputom jako je tih i udoban i pri većim brzinama. Odlična stvar kod ovog automobila je i mekan volan koji fino leži u ruci, a koji će vožnju učiniti još ugodnijom.

Što se tiče ozvučenja u automobilu, ono je možemo slobodno reći gotovo pa savršeno. Naime za vrijeme slušanja glazbe neće vam biti preglasno, a opet s druge strane zvuk se jako lijepo čuje. Veliki glavni ekran je pregledan, no možda mrvicu sporiji od onih na koje smo navikli na našim telefonima.

Središnji pretinac nudi i bežično punjenje mobitela što je vrhunska stvar

Ono što je bilo malo iritantno jest navigacija odnosno muški glas koji vas navigira. Glas nije ugodan i topao poput ženskog, već zvuči pomalo robotski.

U prednjem dijelu vozila nalaze se čak četiri pretinca što je što je odlično za skladištenje stvari. Najveći pretinac i onaj koje nas je najviše zaintrigirao jest ogroman, smješten ispod naslona za ruku. U njega doslovno možete strpati čitav sadržaj velike ženske torbe. Pretinci u vratima nisu baš najidealniji, a najviše nas je zasmetalo što nema dijela gdje se može staviti velika boca. Prilikom vožnje automobil je jako tih, što je velik plus kada pričate na telefon koji se lako poveže preko Bluetooth veze s glavnim ekranom.

Stražnja klupa nudi dovoljno prostora za ugodnu vožnju. Svako sjedalo na stražnjoj klupi je zasebno te se može podešavati sukladno željama putnika. Na stražnje sjedalo lako se smjesti dječja sjedalica te ćete imati prostora odložiti i dodatne stvari za dijete koje su vam potrebne. No, kako je automobil prostran, neće vam baš biti lako sa prednjeg sjedišta uhvatiti stvari na zadnjem sjedištu.

Prtljažnik Citroena pak jesam za sebe dosta zgodna igračka. Naime on se može otvoriti na senzor mahanjem nogu ispod branika, zatim ključem te na kraju pritiskom na tipku. Ono što mi se osobno nikako nije svidjelo jest da se prtljažnik otvara sam, što traje određeno vrijeme. naime ako nešto morate jako brzo ubaciti u prtljažnik morat ćete malo pričekati. Opcija koja će vam olakšati brzo trpanje stvari u prtljažnik jest da ga otvorite ključem pa dok stignete do auta prtljažnik će već biti otvoren. Prtljažnik ima dvije razine te u njega stane puno stvari.

Otvaranje prtljažnika nogom praktična je stvar

Ukoliko trebate prevoziti nešto više stvari odlično je što možete preklopiti zadnju klupu pa dobivate dodatan teretni prostor za prtljagu. Posebnost toga je u tome što kada preklopiti sjedala, dobit ćete gotovo u potpunosti ravan pod.

Generalno Citroen je od ovog vozila napravio zgodnu krstaricu koja ima neke mane u gradskoj vožnji note se preko tih se mana lakom može prijeći. Iz ženske perspektive, automobil je ugodan, pregledan te ćete o njemu zaista uživati u svakom kilometru.

Specifikacije:

Citroen C5 Aircross 1,5 SHINE BlueHDi 130 SS
Paket opreme: Shine
Motor: Dizelski, 4 cilindra, 1499 cm3
Pogon: Prednji
Snaga: 131 KS
Okretni moment: 300 Nm
Ubrzanje 0-100: 10,4 sek
Maksimalna brzina: 189 km/h
Mjenjač: Ručni, 6-stupanjski
Prosječna potrošnja na testu: 6 l/100km
CO2: 106 g/km
Cijena testnog modela: 240.994,00 HRK


Komentari