Volkswagen objavio detalje o turbobenzincu 1.5 TSI

S prodajom startaju u redizajniranom Golfu.

Novi turbobenzinac 1.5 TSI motor je od kojeg u Wolfsburgu puno očekuju pa s prodajom starta u redizajniranom Golfu. Naravno, kasnije će biti raspoložim u brojnim modelima Volkswagen Grupe. Nakon Golfa osvanut će u Passatu, a već krajem ove godine naći će se pod haubom Audija A3 i A4, a početkom 2018. smjestit će se i u Škodu Octaviju. Dakle, 1.5 TSI nameće se kao nova zvijezda među benzincima, sukladno najavama o sve bližem kraju dizelskih motora, čije je izumiranje uvelike ubrzala skandalozna afera Dieselgate.

No, vratimo se novom turbobenzincu 1.5 TSI, koji će nositi oznaku BlueMotion. Nastao je na bazi starog 1.4 TSI, a povećanjem hoda klipa sa 80 na 85,9 mm, uz isti provrt od 74,5 mm, obujam je povećan sa 1390 na 1499 ccm. Tlak ubrizgavanja goriva povećan je na 350 bara, a turbopunjač je promjenjive geometrije, što je prvi uveo Porsche u modelima 911 i 718 Cayman.

Na Vienna Motor Symposiumu stručnjaci iz Volkswagena posebno su istaknuli zadovoljstvo implementacijom sustava za deaktivaciju cilindara, koji se obilato koristi na motorima s osam ili više cilindara, a u slučaju motora 1.5 TSI dostupan je samo u kombinaciji s automatskim mjenjačem DSG. Pri konstantnoj brzini od najviše 130 km/h sustav isključuje dva cilindra te se time ostvaruju dodatne uštede na potrošnji goriva.

Volkswagen Golf prvi probija led u izvedbi 1.5 TSI. Nudit će se u varijanti sa 130 KS i 200 Nm te sa 150 KS i 250 Nm. Prosječna potrošnja slabije izvedbe iznosi 4,6 l, a snažnije 4,9. Dakle, realno oba se mogu voziti s prosjekom od šest do 6,5 litara pa se stoga nameće logično pitanje… Tko više želi dizelaša?

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari