UDOBAN, ALI NE PREVELIK Muški automobil u kojem će uživati svaka žena

Na prvi pogled ovaj je Mercedes bio daleko od tipičnog ženskog automobila. Zatamnjena stražnja stakla, agresivan muški izgled te saznanje da je ova igračka na četiri kotača puna sportske opreme koja više odgovara muškarcima ostavljali su dojam da se u ovakvom automobilu žene neće previše usrećiti.

Izgled na prvu često vara pa me je ova zvijer pozitivno iznenadila. Ne zato što sam očekivala loš automobil, nego zato što se Mercedes, unatoč svim “igračkama za dečke”, pokazao kao jako zabavan model i za ljepši spol. Nema sumnje da ćete u ovom luksuznom gradskom automobilu privući sve poglede i pažnju. Njegov markantni izgled i upečatljive linije svima će se urezati u sjećanje. No, ono što me je oduševilo više od vanjskog izgleda njegova je unutarnja raskoš kojoj nitko ne bi odolio.

Njemačka šala

Pri ulasku u automobil najprije sam primijetila veliki glavni ekran koji izgleda poput tableta vrhunske rezolucije. Glavnim ekranom možete upravljati na tri načina – glasom, dodirom ili touchpadom. Dio glavnog ekrana na kojem se prikazuje navigacija i mijenja glazba odlično reagira na dodir pa je njegovo korištenje izuzetno lako. Možda je najbolje od svega što zaslon uopće ne treba dodirivati jer sve što želite možete učiniti glasovnom naredbom, koju ćete aktivirati riječima “Hej, Mercedes”.

Da, vjerovali ili ne, Mercedes s vama razgovara, a zna se čak i šaliti, pa kada tražite da vam ispriča neku šalu, on će vam odgovoriti “Oprosti, ali moji inženjeri su Nijemci!”. Bilo da želite saznati koliko je sati, kakvo će biti vrijeme ili pak gdje se usput nalaze neki dobri restorani, sve te informacije možete dobiti razgovarajući s automobilom, pa je tako i mene na našem proputovanju odveo do sjajnog restorana. Osim što je ova opcija zabavna, štedi i vrijeme te vas odvlači od tipkanja tijekom vožnje koje često završava kobnim prometnim nesrećama.

Još jedna odlika ovog impozantnog automobila je sjajna stražnja kamera. Često se mučim s parkiranjem pa mi je kamera bila pravi blagoslov i pomoć. Uz nju, parkiranje je bilo čista zezancija i pravi užitak, baš kao i cjelokupna vožnja.

Elegantna unutrašnjost

Osim upravljačke ploče, oduševila me i njegova elegantna unutrašnjost koja odiše čistim luksuzom. Sjedala Mercedesa velika su i udobna te fino griju, a grijanje si vozač i suvozač mogu namjestiti na tipki koja se nalazi na vratima, što je odlično jer ne trebate petljati oko kontrolne ploče i tako smetati vozaču tijekom vožnje. Sjedala su presvučena brušenom kožom, a materijal je kvalitetan i čvrst, no izuzetno mekan na dodir.

Inače sam među onima koji ne vole klimu u automobilu, kao ni puhanje ventilacije kako bi se automobil rashladio u ljetnim mjesecima, no Mercedesovi ventilatori čisti su užitak. Kružnog izgleda, lagano ispuhuju hladan povjetarac tako da se sigurno neće dogoditi da se u ovom automobilu od puhanja prehladite.

Nova A klasa ima mnogo sigurnosne opreme koja će vam itekako biti od koristi u gradskoj vožnji. I dok je danju uglađen i tih, markantan muškarac koji glatko prolazi kroz zavoje, ovaj će vam automobil jednako zabavan biti i noću. Njegovo unutarnje osvjetljenje pravi je doživljaj koji ćete pamtiti. Iako takvi ukrasi mogu biti prenapadni, u ovom slučaju svjetlosne trake odišu elegancijom i ukusom koji automobilu daje dodatnu čar. Boje se daju mijenjati, a ja nisam odoljela nježnoj lila boji, koja me je oduševila te je ugođaj u ovom divnom automobilu učinila još boljim.

Osvjetljenje u unutrašnjosti također je jako lijepo izvedeno. Svjetla nisu napadna, već su postavljena tako da ne smetaju vozaču ako ih pali suvozač ili putnici u stražnjem dijelu.

Idealan za ženu

Jedan je detalj posebno zanimljiv – stražnja klupa nema naslona, što je mrvicu čudno za jedno premium vozilo. No, to nije neki problem, zapravo je čak i zgodno ako vam treba nešto iz prtljažnika jer ćete u trenu spustiti središnji dio između sjedala te se dokopati onoga što trebate. Meni je to jedan od boljih detalja jer sam među onima koji vječno nešto trebaju ili zaborave u prtljažniku.

Prtljažnik je zadovoljio sva moja očekivanja, što bi značilo da su sve stvari koje su bile potrebne za jedan kraći izgled stale u njega.

 

Mercedesu nitko ne može osporiti da je klasa za sebe, a slobodno se može reći i da ja klasa iznad ostalih. Nikad lakše nisam upravljala nekim automobilom, a tome je pridonijela činjenica da mu se mjenjač nalazi na volanu, a ne na mjestu gdje se inače nalazi.

Udoban, a opet ne prevelik, nova A klasa idealan je automobil u kojem će uživati svaka žena, unatoč tome što je, sa svom sportskom opremom, možda djeluje kao muški automobil.

Specifikacije:

Mercedes A klasa 180d

Paket opreme: AMG Line

Motor: dizelski, 4 cilindra, 1461 ccm3

Pogon: prednji

Snaga: 116 KS

Ubrzanje 0-100: 10,5 sek

Maksimalna brzina: 202 km/h

Mjenjač: automatski, 7-stupanjski

Prosječna potrošnja na testu: 4,8 l/100km

CO2: 108 g/km

Cijena testnog modela: 302.400 HRK


Komentari