Toyota kupuje Daihatsu kako bi poboljšala segment malih automobila

Daihatsu će prijeći u stopostotno vlasništvo Toyote kako bi zajedničkim znanjem i tehnologijama razvili novu liniju gradskih automobila. Trenutno je u rukama Toyote 51.2% vlasništva a do kolovoza 2016. će kupiti ostatak. Ova kupovina navodno vrijedi oko 3 milijarde američkih dolara, a izvršit će se tako da će Toyota za svaku dionicu Daihatsua dati 0.26 svojih dionica.

duo-kembar-avanza-xenia-terbaru-meluncur-bareng-20130510152504

Iz obje kompanije kažu kako su uzbuđeni zbog suradnje te kako će automobili oba proizvođača napredovati ovim potezom. Namjeravaju nastaviti proizvodnju za obje marke odvojeno te kažu kako malo prijateljske konkurencije ne šteti.

Toyota će se usredotočiti na ekologiju, užitak u vožnji i udobnost, dok će Daihatsu raditi vozila primjerena oskudnom budžetu, s malim emisijama i niže cijene.

Ovaj recept koriste gotovo svi veliki svjetski automobilski koncerni i pokazao se uspješnim, iako vjerujemo kako Daihatsu i dalje neće bilježiti odlične rezultate u Europi koja je ionako bila sekundarno tržište za njihova vozila. Za to imaju Toyotu.


Komentari