Svi budući vozači pripremite se: autoškole ponovno povisuju cijene, evo za koliko!

foto: Petar Glebov/PIXSELL

Od dugoočekivanih pojeftinjenja cijena autoškola, čini se, neće biti ništa.

Ne samo da neće pasti, cijene autoškola rasti će nakon što se Hrvatska uskladila s pravilima EU i liberalizirala tržište. Prema novim pravilima država više nije regulator, odnosno ukinuta je minimalna cijena nastavnog sata, no umjesto da cijene zbog toga padnu, one će rasti, barem tako smatra Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Glavni razlog za poskupljenje, tvrdi Ožegović, je činjenica da autoškole nisu mijenjale cijenu punih deset godina, a da su rasli svi ulazni troškovi.

“Od 2008. godine do danas cijena benzina narasla je za 46 posto, a nama je cijena nastavnog sata bila fiksna i iznosila je 115 kuna plus PDV. To je osnovni razlog zbog kojeg će doći do povećanja iako tu ima i drugih troškova”, kazao je Ožegović za Tportal.

Upravo kako bi smanjila troškove autoškola pa tako i cijene, država je podignula granicu dopuštene starosti vozila kategorije B sa 7 na 10 godina te s 12 na 15 godina za autobuse u autoškolama, uz obveznu tehničku ispravnost vozila. Time je smanjena učestalost obnove voznog parka, a uz to nova vozila tek nakon dvije godine moraju obaviti tehnički pregled, što bi prema logici trebalo smanjiti cijenu autoškole, no Ožegović vidi samo scenarij u kojem cijene rastu.

“Treba gledati i to da ni plaće instruktorima u tom razdoblju nisu rasle i da će vlasnici autoškola zbog svega biti prisiljeni dignuti cijene. Možda će netko moći pronaći model da zadrži postojeću razinu cijena”, smatra Ožegović.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pozdravila je liberalizaciju, ali je i upozorila da bilo kakvi dogovori o podjeli tržišta i cijenama nisu dopušteni.

“Konkretno, ja sam u svojoj autoškoli Hajduk cijenu nastavnog sata podignuo na 128 kuna plus PDV. Prije je ukupna cijena za kategoriju B kod nas iznosila 7500 kuna, a sada će biti 600 kuna više. Netko će sasvim sigurno imati druge cijene. Naprosto smo morali dignuti cijenu jer nam je sva matematika ukazivala na to”, zaključio je Ožegović.


Komentari