Što nas živcira u vožnji? – 1.dio

Nijedan vozač nije savršen i doista je istinita teorija da ćete u svakoj vožnji statistički počiniti barem jedan prekršaj, pa makar i najmanji. Ovdje smo se potrudili sažeti neke manje, a neke više opasne greške kojima se većina vozača nesvjesno sramoti ili dovodi u opasnost. Kao što ste pretpostavljali, poredane su od najmanje do najviše iritantne.

  1. Kasno kretanje kad nas netko propusti

Stojite, čekate da skrenete a kolona u suprotnom smjeru nema kraja. Netko vas pusti i što tad učinite? Odlučite pričekati. I još malo. Nakon nekog vremena, vozači iza vašeg ”dobročinitelja” nervozno trube i tek tad shvatite da je to blicanje svjetlima i mahanje rukom da prođete ipak bilo za vas.

  1. Prestrojavanje bez pokazivača smjera

Da, cesta je ponekad prazna i nema potrebe signalizirati za svaki pokret. Ovo nije za takve situacije. Naš broj 9 namijenjen je onima koji ulaze u traku ispred nas, tjerajući nas da zakočimo i stvorimo mjesto za njih. Pokazivač smjera? Ugašen. Znate li da ako upalite žmigavac, najčešće nema guranja? Doista, uvijek će se naći obziran vozač koji će vas pustiti ispred sebe. Dokazano!

changing-lanes promjena trake živcira

  1. Idete ravno i prvi dolazite na semafor? Naravno, samo se poslužite trakom koja ima dopunsku strelicu za desno.

Situacija: Vozite jednom od dvije trake u vašem smjeru. Iza vas ima nekoliko vozila ali vi prvi prilazite crvenom svjetlu. Izbor je lijeva traka za ravno i desna za ravno i desno, obje prazne. Desna traka ima dopunsku strelicu koja će se upaliti, i ukoliko stanete baš tamo jedina prepreka vozačima koji žele desno ranije bit će vaš auto?

Koju traku birate? E baš ste zato spomenuti u ovom članku.

  1. Vožnja po žutoj liniji

Ne vozite se busom i tramvajem jer su spori i kasne. Još bolje, vrijeme štedite i vožnjom po žutim trakama grada.

Ako ste se pronašli u ove dvije rečenice, vi ste razlog što je tako. Znamo, kasnite na kavu, sastanak ili po djecu u vrtić, ali iza vas je ogromno vozilo sa možda čak preko stotinu ljudi koji trebaju isto. Pokažite solidarnost i ne kradite im prostor na prometnici.

živcira

  1. Upaljen pokazivač smjera dok čekate zeleno

Iskreno, ovo i nije tako velik problem. Nije ni prekršaj. Broj 6 na našem popisu je doista samo – iritantan.

Neki vozači drže svoj žmigavas upaljen dok čekaju u traci za skretanje, iako već njihov položaj u toj traci znači da će skrenuti. Ni mi nismo zvijeri, upalimo ga kad se upali zeleno, ali nema potrebe da izazove epilepsiju vozaču iza vas dok stojite na crvenom.

Ovo vrijedi noću dok danju nije toliko prodorno.

car-turn-indicators ne upotreba žmigavaca živcira

 

Drugi dio našeg popisa objavit ćemo u četvrtak, 28.01. Ostanite s nama i saznajte koje su NAJGORE stvari koje radimo u prometu!


Komentari