Šokantno: Kune grizu kabele, crijeva, poklopce, manšete…

Simpatični krznaši, simbol naše valute, opasnost za vozila, branite se sprejevima, zaštitnom trakom, čeličnom mrežom i elektro-šokerima.

Zvuči kao šala, ali u Njemačkoj je tijekom prošle godine zabilježeno više od 160.000 slučajeva u kojima su kune izgrizle kabele, gumena crijeva i električnu instalaciju automobila. Štete se mjere u stotinama, ponekad tisućama eura. Simpatični krznaši najčešće izgrizu visokonaponske kablove svjećica, što bitno smanjuje učinkovitost sustava paljenja, piše Autoportal.

Oglođu izolaciju pa struja preskače s kablova izravno na masu te se smanjuje intenzitet iskre na svjećici. Time se otežava se paljenje. Posljedica je da neizgoreno gorivo dolazi do katalizatora, gdje naknadno izgara te povisuje temperaturu koja mu skraćuje vijek, odnosno izaziva pregaranje. Ponekad pregrizu cijeli vodič i prekinu dovod struje, pa motor otkaže.

Osim što napadaju visokonaponske vodove, koji su im, izgleda, najslasniji, kune često napadaju i oštećuju gumena crijeva rashladnog sustava (crijeva gorivnog sustava napadaju rjeđe). Vlasnici hrvatskih vozila srećom nisu puno na udaru simpatičnog krznaša, kojemu dugujemo naziv nacionalne valute, ali napadi često nisu prepoznati.

Problem je značajniji u srednjoeuropskim zemljama, gdje su im staništa brojnija. Službena brojka ‘napada’ ne odražava stvarno stanje, jer ima mnogo neevidentiranih slučajeva, koji se pripisuju elektroničkom kvaru ili klasičnom dotrajavanju.

kuna

Najugroženija su vozila u sjevernijim područjima, parkirana na otvorenom i blizu staništa kuna. No zabilježeni su i slučajevi oštećenja u garažama, s otvorima za ventilaciju i rešetkastim prozorima.

Novija su vozila podjednako izložena poput starih, premda imaju više zaštitnih obloga, poklopaca i oplata (radi zaštite od buke, vlage i temperature), ali i više potencijalnih mjesta napada. Zbog toga su rizici kod starih i novih vozila usporedivi.

Za zaštitu najčešće se koriste sprejevi za prskanje koji odbijaju kune i specijalne zaštitne trake, kojima se donekle mogu zaštititi najugroženiji sklopovi pod haubom.

No, kune tada napadaju nezaštićena mjesta, pogotovo manšete homokinetičkih zglobova i letvi volana. Dobre rezultate daje žičana mreža za fizičku zaštitu ugroženih područja, pogotovo u kombinaciji s golim žicama pod naponom, koje stvaraju strujni udar.

Štite i ultrazvučni uređaji, a cijena zaštite je od 200 do 500 eura. No, kune su inteligentne životinje, brzo se prilagođuju zaštiti te pronalaze, odnosno vraćaju se na mjesta koja mogu ‘oglodati’. Dakle, nije bezazleno, zaštitite se.


Komentari