Sad je pravi trenutak za servis klima uređaja

Poduzmite na vrijeme sve potrebne aktivnosti.

U malom zatvorenom prostoru, poput automobila, temperature ljeti mogu doseći i više od 50 stupnjeva pa je proljeće pravi trenutak za servis klima uređaja. Sve potrebne aktivnosti, koje osiguravaju ispravan rad, poduzmite na vrijeme te tako izbjegnite gužve u specijaliziranim servisima.

Za ispravan rad klima uređaja ključan je kompresor, koji pokreće motor i istodobno tlači rashladni medij. Njegovim prelaskom iz tekućeg u plinovito stanje i obrnuto temperatura mu se smanjuje na vrijednost manju od temperature okoline pa se preko izmjenjivača topline hladi zrak. Takav ohlađeni zrak potom se preko ventilacijskog sustava upuhuje u putnički prostor. Premda su dimenzionirani da traju godinama, kompresori nerijetko otkažu zbog korozivnog djelovanja kiseline, što rezultira pregorijevanjem. Dobar majstor na vrijeme će uočiti moguće poteškoće te ih ukloniti prije nego li dođe do kvara. Ako je kompresor u dobrom stanju, dovoljno je samo dopuniti plin i zamijeniti filtar peludi.

Vlasnici automobila na stanje klima uređaja mogu utjecati na način da ga drže u dobroj kondiciji, odnosno da aktiviraju rad klima uređaja tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Kako bi sustav bio dobro podmazan klima uređaj potrebno je aktivirati na desetak minuta, barem jednom u mjesec dana, a prije gašenja motora dobro je ugasiti klima uređaj i dozvoliti ventilaciji da odradi barem jednu minutu ‘na prazno’, kako bi se izbacio sav kondenzat iz sustava.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari