Predstavljen Škoda Karoq, nasljednik modela Yeti

Nakon dugotrajnog podgrijavanja atmosfere brojnim teaserima predstavljen je Škoda Karoq, nasljednik modela Yeti.

Česi su ponosno istaknuli kako je Škoda Karoq, umanjenica Kodiaqa koji se, kao i Seat Ateca, bazira na platformi MQB i najsuvremenijoj tehnologiji Volkswaqena.

Modularna gradnja s brojim identičnim ili sličnim dijelovima u slučaju Škode Karoq pozitivna je vrlina, obzirom da je, kao i Seat Ateca, jeftinija izvedenica Audija Q3, odnosno Volkswagen Tiguana. To je istodobno jamstvo pouzdane i provjerene mehanike, uspješnosti koncepcije, ali i velik doprinos jačanju imidža, s kojim Česi imaju sve manje problema.

Dolaskom Karoqa gasi se Yeti. Nakon samo jedne generacije u povijest odlazi model koji je u konceptnoj formi predstavljen u Ženevi 2005., a u prodaji je od 2009.. čime je najstariji model u ponudi Škode. Kompaktni koktel SUV-a i crossovera imena Karoq, sasvim će ga sigurno dostojno zamijeniti.

Dužinom od 438 cm, širinom od 184, visinom od 160 i međuosovinskim razmakom od 264 cm Škoda Karoq tipičan je predstavnik C-segmenta. Gabaritima najavljuje dobru prostranost, a jedan o najsnažnijih aduta je prtljažnik obujma od 521 litru, koji se preklapanjem sjedala može povećati na 1630 litara. Uz sustav Vario-Flex-System, koji nudi uzdužno pomicanje stražnjih sjedala, obujam prtljažnika raste do čak 1810 litara.

Već prema prvim slikama jasno je kako se ni na unutrašnjosti nije štedjelo. Primjetan je iskorak u kvaliteti materijala i boljoj izradi. Izvana djeluje kao umanjenica Kodiaqa, ali to je dodatan plus, jer se stariji rođak već dokazao na tržištu kao jedan od modela koji privlače pažnju.

Po pitanju ponude motora najviše se očekuje od novog turbobenzinca 1.5 TSI sa 150 KS, dok će osnovni biti 3-cilindarski benzinac 1.0 TSI sa 115 KS. Dizelaši su 1.6 i 2.0 TDI snage od 105 do 190 KS. Svi modeli dostupni su s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem, dok se 7-stupanjski DSG nudi uz doplatu. Jedino je najsnažniji dizelaš dostupan samo uz DSG. Standardno svi dolaze s prednjim pogonom, dok će se kod snažnijih modela moći nadoplatiti za 4×4.

Dolazak na naše tržište najavljen je za početak listopada. Cijene zasad nisu poznate.

 

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari