Predstavljen redizajniran Mercedes-Benz S-klase (W222)

Mercedes-Benz S-klase šeste generacije, oznake W222, u četvrtu tržišnu godinu (stigao je na proljeće 2014.) ulazi u osjetno osvježenom formatu.

Najbolji stručnjaci u Stuttgartu zasukali su rukave i pretvorili ga u riznicu tehnologije. Premijerno je predstavljen na salonu automobila u Šangaju, što nije slučajnost, jer su novopečeni kineski milijunaši gladni luksuznih krstarica, a osvježen Mercedes-Benz S-klase po svim je kriterijima svega pola stepenice ispod Bentleya i Rolls-Roycea.

Botoksirana vanjština donosi brojne elemente preuzete s ultra luksuzne izvedbe Mercedes-Maybach pa je time dodano naglašena težnja da iz luksuzne hi-tech krstarice prijeđe u aristokratsku. Nova prednja svjetla s Multibeam tehnologijom (matrična svjetla) karakteriziraju tri prepoznatljiva grafička elementa u obliku bumeranga, dok stražnja dizajnom podsjećaju na hrpu malih kristala. Intenzitet osvjetljena povećan je za do 50 posto, a digitalna tehnologija omogućava napredno upravljanje snopom kako bi se spriječilo zasljepljivanje. Poboljšana funkcija polu-autonomne vožnje (vozač povremeno mora dotaknuti volan) te sustava samostalnog kočenja i parkiranja, najbolji su na tržištu.

Za razliku od vanjštine i unutrašnjosti, koji donose evoluciju, pod haubom je revolucija. Mercedes-Benz S-klase napustio je motore V6 te se vratio rednim 6-cilindrašima. Trolitreni benzinac razvija 363 KS, 4-litreni 463 KS, izvedba S63 AMG iz motora V8 izvlači 603 KS, a monumentalni S65 s motorom V12 čak 621 KS. Naravno, glavni adut bit će 3-litreni dizelaš sa 313 KS. Sve izvedbe standardno će biti opremljene 9-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari