Poznate osobe koje su poginule u automobilskim nesrećama

Nije uvijek u pitanju prevelika brzina ili neoprezna vožnja, neki su poginuli zbog neopreza drugih, vremenskih nepogoda i nepredviđenih okolnosti.
Prisjetimo se poznatih imena koja su svoje zadnje minute proveli u automobilima…

Dražen Petrović (Šibenik, 22. listopada 1964. – Denkendorf, 7. lipnja 1993.)


Hrvatska i svjetska košarkaška legenda, Dražen Petrović, je poginuo kišnog popodneva na njemačkoj autocesti A9. Draženova djevojka, Klara Szalantzy, upravljala je crvenim Volkswagen Golfom II i zabila se u kamion koji je izgubio kontrolu zbog kliske ceste. S njima je bila i turska košarkašica Hilal Edebal koja je nakon nesreće završila u komi, a Klara Szalantzy je zadobila teže ozljede. Dražen Petrović je jedini koji je izgubio život u nesreći, navodno je spavao na suvozačevom sjedištu i nije bio vezan sigurnosnim pojasem.

Tomislav Ivčić (Zadar, 6. siječnja 1953. – Zagreb, 4. ožujka 1993.)


Zadarski pjevač, naviše poznat po pjesmi „Stop the war in Croatia“, je poginuo u automobilskoj nesreći koja se desila u Zagrebu. Upravljajući svojim Mercedesom je pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na cestu te se frontalno sudario s BMW-om u suprotnoj traci. U nesreći je poginulo troje ljudi.


Ena Begović (Split, 8. srpnja 1960. – Brač, 15. kolovoza 2000.)


Kazališna i filmska glumica, Ena Begović, je zadobila tešku frakturu lubanje u nesreći koja se dogodila pri izmjeni vozača na strmoj Bračkoj cesti. Automobil je počeo nekontrolirano kliziti unatrag te je pao u provaliju, Ena Begović je jedina koja je smtrno stradala u nezgodi koju je službeno prouzročio nesipravan mjenjač.

Toše Proeski (Prilep, 25. siječnja 1981. – Nova Gradiška, 16. listopada 2007.)


Makedonski pjevač, Toše Proeski, je preminuo u prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Nove Gradiške vraćajući se u Zagreb. Njegov vozač i prijatelj Georgij Georgijevski je zaspao za volanom Volkswagen Touarega te udario u kamion koji se vozio ispred njih. Prema službenom izvješću, Toše je preminuo na licu mjesta zbog ozljede vratne kralježnice. Zanimljivo je da se pri sudaru nisu aktivirali zračni jastuci na skupocjenom SUV-u.

Dolores Lambaša (Šibenik, 29. ožujka 1981. – Slavonski Brod, 23. listopada 2013.)


Pozata televizijska glumica, Dolores Lambaša, poginula je od zadobivenih ozljeda u automobilskoj nesreći koja se dogodila na autocesti A3 kod Sredanaca. Vozilom je upravljao njezin kolega, Stojan Matavulj, koji se zbog neprilagođene brzine sudario sa drugim vozilom. Lambaša je od sliline udarca ispala iz automobila te je preminula nekoliko sati kasnije u bolnici.

James Dean (Fairmont, 8. veljače 1931. – Salinas, 30. rujna 1955.)


„Buntovnik bez razloga“ se uputio na automobilsku utrku u gradić Salinas sa svojim mehaničarem Rolfom Wütherichom u novom Porsche 550 Spyder (kojem je dao nadimak „Little Bastard“) te se frontalno sudario sa mladim studentom koji je sa svojim Ford Tudorom nenamjerno prešao u suprotnu traku pri skretanju na glavnu cestu Route 41.
U policijskom izvješću stoji da je James Dean vozio prekomjernom brzinom (137 km/h na cesti gdje je ograničenje bilo 90 km/h) te da je pokušavao izbjeći sudar, mehaničar i student su preživjeli sa težim ozljedama dok je Dean preminuo na putu do bolnice. Preživjeli, Rolf Wütherich, je izjavio da su na vrijeme vidjeli kako Ford prelazi u njihovu traku i rekao Deanu da uspori na što je rekao : „Taj tip mora stati … Vidjet će nas“.

Grace Kelly (Philadelphia, 12. studenog 1929. – Monako, 14. rujna 1982.)

Američka glumica i monegaška princeza, vozeći se prema Monte Carlu doživjela je srčani udar te je sletila s ceste i smrtno stradala u nesreći.
Neslužbeno, smatra se da su princezu ubili mafijaši zbog osvete nad kontrolom kasina u Monte Carlu.

Diana, princeza od Walesa (Sandringham, Norfolk, Engleska, 1. srpnja 1961. – Pariz, 31. kolovoza 1997.)


Lady Di je smrtno stradala u Parizu nakon što je njen vozač htio pobjeći paparazzijima koji su ih pratili na skuterima. Vozač, Henry Paul, se zabio u zid podvožnjaka sa Mercedesom 280, te je pri sudaru poginula Lady Di i njen tadašnji ljubavnik Dodi Fayed. Službeni krivac za nesreću je Henry Paul koji je bio pod utjecajem alkohola, ali teoretičari zavjere smatraju da je nesreća isplanirana od strane britanske vlade.

Johann Hölzel – Falco (Beč, 19. veljače 1957. – 6. veljače 1998., Dominikanska Republika)

Poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Falco, austrijska pop, rock zvijezda, poginuo je u sudaru s autobusom dok je boravio u Dominikanskoj Republici radeći na svojem velikom povratku na glazbenu scenu.

Paul Walker  (California, 12. rujna 1973. – California, 30. studenog 2013.)


Holivudski glumac kojega je proslavio serijal „Brzi i žestoki“ doživio je kobnu nesreću s Porsche Carrerom GT, kojim je upravljao njegov prijatelj i financijski svjetnik Roger Rodas. Vozeći se prekomjernom brzinom, Rodas je izgubio kontrolu nad vozilom te su sletjeli s ceste i udarili u obližnje drveće. Carrera GT se zapalila te su obojica poginuli na licu mjesta. Pokrenuta je i istraga kojom su obitelji unesrećenih htjeli dokazati da je Porsche kriv za nezgodu, ali nije bilo nikakvih dokaza da potkrijepe tu tvrdnju.

Original možete pronaći na autopress.hr

Komentari

loading...