POVIJESNA PRESUDA VOZAČIMA: Uberovcima treba biti isplaćena minimalna plaća

FOTO: autoevolution.com

Vozači Ubera nisu “samozaposleni” i trebala bi im biti isplaćena minimalna plaća, presudio je britanski sud za radno pravo.

Radi se o povijesnoj presudi koja će ostaviti traga na desetine tisuća zaposlenih, piše Guardian.

Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu za Uber vozi oko 40.000 ljudi koji u sadašnjem statusu nemaju plaćen godišnji odmor, mirovinsko osiguranje, ali ni druga radnička prava.

Nakon što je sud presudio u korist vozača koji zarađuju za kruh na popularnoj taksi aplikaciji, Uber je najavio hitnu žalbu.

Stručnjaci upozoravaju kako će sada i druge kompanije zapasti u probleme, jer najveći britanski sindikat Unite osniva tijelo koje će se baviti fenomenom “lažno samozaposlenih”.

Pojedina istraživanja ukazuju da bi u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo biti i do 460.000 lažno samozaposlenih zbog čega državni proračun godišnje gubi 314 milijuna funti kroz neplaćene poreze i doprinose.

‘Uberovci izvrću jezik i izmišljaju novu terminologiju’

Odluka suda odnosi se i na “samozaposlene” dostavljače, koji u britanskim gradovima biciklima dostavljaju raznu robu i mogla bi natjerati mnoge kompanije da ponovno razmisle o modelu poslovanja u kojem preko aplikacija i interneta spajaju klijente s radnicima na terenu.

Takve tvrtke većinu svojih radnika ne zapošljavaju, no uzimaju proviziju od njihove zarade. Na tom modelu nastao je i Uber koji danas vrijedi više od 50 milijardi dolara.

Sindikalisti upozoravaju: prosječan vozač Ubera može imati satnicu i od samo pet funti, dok je zakonski minimum u toj zemlji 7,2 funte. U Uberu pak tvrde: Mi smo tehnološka, a ne prijevoznička tvrtka, a naši suradnici sami biraju gdje će raditi.

Suci radnog suda su osudili Uberovu bizarnu argumentaciju, u presudi su čak naveli kako “izvrću jezik i izmišljaju novu terminologiju”.


Komentari