Pogledajte bez kojih šest legendarnih automobila ostajemo u 2019. godini

Foto: Netcarshow

Svake se godine auto-moto industrija uvelike mijenja. Dolaskom novih tehnologija mijenjaju se i automobili te stalno dolaze neki novi modeli. To pak povlači za sobom posljedice jer dolaskom novih modela iz proizvodnje izlaze oni stari. Tako se i ove godine moramo oprostiti s nekim modelima koji su ostavili veliki trag u autoindustriji. Kako je teško nabrojati sve modele koji se prestaju proizvoditi mi vam donosimo šest “najpopularnijih” odnosno onih koji su ostavili najveći trag.

Smart Fortwo (1998-2019)

Model koji je bio revolucionarni kada je predstavljen javnosti 1998. godine, Smart Fortwo je bio popularan zbog svoje veličine (možete ga parkirati na ulici okrenutom prema pločniku). Fortwo je bio duhovni nasljednik izvornog Minija, ili možda Fiata 500. No, to nije spasilo maleni Fortwo, jer je Smartova matična tvrtka Mercedes mali gradski automobil odlučila ugasiti jer jednostavno nije bilo potrebe da se automobil proizvodi među sličnim, boljim. Iako je najavljena isključivo električna verzija malenog Fortwoa sve su jače glasine da će se taj model u potpunosti ugasiti sljedećih godina.

Foto: Netcarshow

Volkswagen Golf R (2012-2019)

Uvijek u sjeni svog starijeg brata Golfa GTI, Golf R je na scenu stigao 2012. godine sa 256 konjskih snaga iz zagađenog četverocilindričnog motora, dovoljno da nadmaši sam GTI. Ipak, smatralo se da GTI ima ugodnije iskustvo vožnje te R nikada nije mogao dostići montirani ugled GTI-ja. Suočen sa smanjenom prodajom i politikom gašenja motora na benzinski pogon, VW je potvrdio odlazak R-a početkom ove godine i jasno dao do znanja da će ga, ako se vrati, pokretati elektromotor.

Foto: Netcarshow

Chevrolet Corvette C7 (2014-2019)

Otkako je izašao na scenu 2014. godine, C7 Corvette doveo je američke sportske automobile na razinu svojih sofisticiranijih europskih rivala. Nakon što je Stingray spasio Corvetteu da ju ne pogodi ista sudbina kao i ostale GM modele poput Pontiaca i Oldsmobilea. Svoje mjesto u povijesti također je učvrstilo kao posljednji Corvette s prednjim motorom, jer će se Chevrolet prebaciti na srednji motor koji je više prikladan europskom tržištu. Smrću ovog modela, Corvette čvrsto ulazi u kategoriju sportskih superautomobila.

Foto: Netcarshow

Mercedes AMG SL 63 (2013-2019)

Iako je redizajnirani model stigao tek nedavno, čini se da je Mercedesova raketa stigla do kraja linije, jer je izbačena iz proizvodnje početkom ove godine. Nakon što je predstavljen 2013. godine, pokretao ga je 5-litreni V8 s dvostrukim turbo-motorom (biturbo), čime je proizvodio zapanjujućih 537 konjskih snaga, što je učinilo iznimno brzim, s ubrzanjem od 0-100 za samo 4,3 sekunde. Međutim, nakon smrti modela SL 65 sa V12 motorom, bilo je jasno da je SL 63 “živ” na određeno vrijeme, a sada je upravo došlo to vrijeme.

Foto: Netcarshow

Jaguar XJ (1968-2019)

Nakon više od pedeset godina i mnogih generacija, s pravom se može reći da je Jaguar XJ mačka u svom devetom životu. XJ je nudio sve što je itko poželio od velike limuzine. Bio je izbor premijera, menadžera, ali i pljačkaša banaka tijekom svog vremena . Međutim, u modernom svijetu jednostavno nema mjesta za veliku benzinsku limuzinu, pa je kao rezultat toga Jaguar zaustavio proizvodnju XJ-a kako bi stvorio mjesta za novu električnu liniju koju Jaguar planira predstaviti 2020. godine.

Foto: Netcarshow

Alfa Romeo 4C (2013-2019)

Automobil koji je vratio Alfu u SAD i kandidat za jedan od najljepših automobila prošloga desetljeća, Alfa Romeo 4C prestao je s proizvodnjom. U svjetlu brzog smanjenja prodaje i smanjene potražnje, Alfa je ove godine povukla automobil iz proizvodnje kako bi napravila mjesta za predstojeći Tonale te kako bi se više fokusirala na svoje trenutne modele, Stelvio i Giuliu. Barem su iza sebe ostavili nevjerojatan automobil koji bi čak mogao dobiti status klasika u sljedećih nekoliko godina.

Foto: Netcarshow


Komentari