PLANIRATE ZA BLAGDANE U INOZEMSTVO? Provjerite automobile, za ove nedostatke kazne iznose i do 5 900 eura

pixabay.com

Za pripremu automobila ostalo vam je još malo vremena.

Autoklub “Maksimir” uputio je upozorenje vozačima oko čega bi trebali pripaziti kako bi izbjegli velike kazne.

Napomenuli su da policija u inozemstvu kažnjava najprije vidljive nedostatke.

“Spremate li se za blagdane ili u sezoni skijanja na put automobilom u druge zemlje, za pripremu automobila ostalo vam je još malo vremena.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Prvi neugodni susreti s policijom u zemljama EU događaju se ponajprije zbog vaših grešaka.

Privlačite ih onim što je najvidljivije: zbog svjetala, zimske opreme, nekorištenja pojaseva, mobitela, naljepnica i vinjeta, ali i prebrze vožnje.

Za svaki prekršaj u stranim zemljama morati ćete posegnuti u novčanik po 50 do 5900 Eura.[/box]

Korisni savjeti

  1. Vozite li u ovoj prilici opterećeniji automobil nego inače, podesite snop svjetala prema stvarnom opterećenju, a slabe ili sumnjive žaruljice zamijenite prije putovanja, jer će vam to na cesti, pored plaćene kazne, biti vrlo teško.
  2. U svim europskim zemljama ne vrijede isti propisi za zimsku opremu, pa se propisi o tome razlikuju čak i u regijama. Najmanje možete pogriješiti odlučite li se za zimske gume (neizlizane) na sva četiri kotača. Kombinacija ljetne gume – lanci u prtljažniku može biti ponegdje vrlo problematična.
  3. Sigurnosne pojaseve za sva sjedala putnici moraju obvezno koristiti. Nije dovoljno da to čine samo vozač i suvozač, a za svakog putnika u prekršaju kazna počinje od 35 Eura.
  4. U više slučajeva vozači su kažnjeni kad su u vožnji uhvaćeni ne samo da razgovaraju mobitelom, već i zbog toga što su ga imali u rukama!
  5. Za naljepnicu HR – kao oznaku države u kojoj je vozilo registrirano postoje točno određeni propisi. Mora biti zalijepljena na zadnjem dijelu automobila, pored registarske pločice, veličine 17,5 x 11,5 cm, bez ikakvih drugih reklamnih ili drugih dodataka.
  6. Iako zelena karta nije više obvezna, imajte je ipak pri sebi, jer vam može zatrebati u slučaju prometne nezgode. Provjerite jesu li u vašu zelenu kartu upisani ispravno svi podaci. Upravljate li tuđim vozilom u inozemstvu, svakako u svojem autoklubu pribavite Punomoć za upravljanje tuđim vozilom.
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Sve informacije o ovim dokumentima kao i o Međunarodnoj vozačkoj dozvoli možete dobiti na tel. 01/23 04 029.[/box]

Članstvo u autoklubu

Članstvom u nekom autoklubu možete si otkloniti brojne brige i izdatke zbog troškova popravaka, šlepanja vozila ili pak smještaja u hotelima ili vraćanja u Hrvatsku. Svakako napomenite u Autoklubu da vam je takvo članstvo potrebno zbog puta u inozemstvo, jer je ono drugačije od članskih prava u Hrvatskoj.

Raspitajte se na koje tehničke usluge u Hrvatskoj kao član možete koristiti besplatno, a što trebate platiti. Za sada članovi autoklubova imaju pravo besplatno koristiti usluge ispitivanja rada motora i svjetala i zamjenu guma, a neki autoklubovi daju i nešto više od toga.

Izdavanje dokumenata za inozemstvo naplaćuje se po jedinstvenom cjeniku i to ne predstavlja veće izdatke”, poručili su iz autokluba Maksimir.


Komentari