Ovo su najbolje ljetne gume u 2017. godini

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma koje je i ovog puta napravljeno u dvije dimenzije, 195/65 R15 V i 215/65 R16 H.

Posebna pozornost i ovoga puta obraćala se na performanse na suhoj (20% ocjene) i mokroj (40%) podlozi, buku (10%), utjecaj na potrošnju goriva (10%) i trajnost (20%).
Manja dimenzija, 195/65 R15 V, jedna od najprodavanijih u svijetu jer se postavlja na automobile kompaktne klase, poput Ford Focusa, Mazde 3, Opel Astre, Renault Meganea ili VW Golfa, na kojem je i obavljeno testiranje, testirana je sa 16 predstavnika. Izvrsnih ocjena nije bilo, no čak pet proizvoda ili gotovo trećina je vrlo preporučljiva, deset ih je prošlo s trojkom ili ocjenom preporučuje se, dok je samo jedan proizvod bio ispod toga i zaslužio ocjenu djelomično se preporučuje.

Kod najbolje ocijenjenih guma ove sezone prisutno je i jedno ugodno iznenađenje. Uz dobro poznate i cijenjene brandove, kao što su Pirelli, Bridgestone, Continental i Goodyear , među najkvalitetnije proizvode ugurao se i manje poznati brand, Esa-Tecar sa svojim pneumatikom Spirit 5 HP. Svaki od proizvoda iz skupine najboljih vrlo se preporučuje i ne pokazuje slabosti ni u jednom od testnih kriterija. Ipak, pogleda li se ukupni rezultat, tad za dlaku pobjeda odlazi gumi Pirelli Cinturato P1 Verde, koja ne dominira ni u jednom posebnom segmentu, ali sveukupno ostavlja najbolji dojam i može se proglasiti pobjednikom u ovoj dimenziji.
Međutim, riječ je o nijansama i teško da će vozači pogriješiti odluče li se za bilo koji od pet spomenutih proizvoda. Možda je najbolje voditi se vlastitim afinitetima i odlučiti koji je od pojedinih testnih kriterija najpresudniji.

Primjerice, voze li na području gdje tijekom godine ima mnogo kišnih dana, trebali bi izabrati Continental ContiPremiumContact 5, koji je u ovom testiranju pokazao najviše kad je riječ o karakteristikama na mokroj cesti. Ako su im važnije karakteristike na suhom, tad među najbolje ocijenjenim gumama izbor pada na Goodyear EfficientGrip Performance. Ako pak prelaze mnogo kilometara, trebali bi izabrati Pirelli Cinturato P1 Verde, a traže li ujednačenost u svim kriterijima, neka razmisle o Bridgestone Turanzi T001 ili Esa-Tecar Spiritu 5 HP.

Čak deset guma u ovoj dimenziji nakon testiranja može se preporučiti. U toj skupini svaki od proizvoda pokazuje dobre osobine u nekom od testnih kriterija, ali loš rezultat u drugom ruši ukupnu ocjenu. Tih deset kandidata može se razvrstati u čak četiri skupine. U prvoj su Aelous PrecisionAce 2 AH03 i Maxxis Premitra HP5, dva manje poznata branda, koja pokazuju vrlo preporučljive osobine na suhoj i mokroj podlozi, no padaju na trajnosti koja nije na razini dovoljnoj da se uvrste među najbolje. Ono što je kod Maxxisa najbolje jest najkraći zaustavni put našeg testiranja na suhoj cesti pa će se automobil opremljen Maxxis Premitrom HP5 zaustaviti otprilike pet metara prije od onoga na Semperitu Comfort-Life 2 s najdužim putem zaustavljanja. Druga dva proizvoda, Nokian Line i Dunlop Sport BluResponse, padaju na mokroj podlozi, dok sljedeći kandidat, Kumho Ecowing ES01 KH27, ima određenih nedostataka na mokroj cesti, ali i dodatne slabosti u pogledu trajnosti. Vredestein Sportrac 5 i Semperit Comfort-Life 2 imaju manjih ili većih slabosti na suhoj i mokroj podlozi, dok je četvrta skupina rezervirana za proizvode Michelin Energy Saver+, Savu Intensa HP i Hankook Ventus Prime 3 K125, kod kojih su značajniji nedostaci primijećeni na mokroj cesti, posebice u pogledu lateralnoga gripa, koji njihovu ukupnu ocjenu smanjuje na tek preporučljivu. Zanimljivo, gume koje pokazuju najviše u pogledu trajnosti, poput primjerice Michelin Energy Savera+, na testiranju padaju na mokrom, a to znači da su ova dva testna kriterija teško pomirljiva i uskladiti ih uspijevaju samo oni najbolji.

Na samom začelju u dimenziji 195/65 R15 V s ocjenom djelomično se preporučuje smjestio se GT Radial Champiro FE1, koji je jedva dovoljnu ocjenu za prolazak zaslužio očajnim rezultatom na mokrom, i to u svim pojedinačnim kriterijima, posebno u hidroplaningu i gripu. Automobilu opremljenom GT Radialom, ovisno o podlozi, trebat će između pet i 11 metara više od guma s najkraćim zaustavnim putem, no utješan je najbolji rezultat pri utjecaju na potrošnju goriva, pa će automobil na ovim gumama trošiti 5,3% ili 0,3 litre manje na 100 kilometara od najgoreg Aeolusa.
Testiranje je pokazalo i da se prosječna trajnost svih proizvoda u usporedbi s testiranjima iz 2015. i 2016. smanjila za više od 10%, pa manje od polovice testiranih proizvoda može prijeći više od 30.000 kilometara.

Veća dimenzija, 215/55 R16 H, najprodavanija u segmentu SUV automobila, namijenjena je vozilima poput Audija Q3, Ford Kuge, Hyundai Tucsona, Nissan Qasqaija, Opel Mokke, Renault Kadjara ili VW Tiguana, na kojem je i napravljeno testiranje. Dvije gume ocijenjene su kao vrlo preporučljive, 11 se može preporučiti, jedna guma djelomično se preporučuje, a jedan model pao je na našem testiranju i zaradio neprolaznu ocjenu.
Posebna pozornost kod ove dimenzije posvećena je oznaci M&S koju je na sebi imalo šest kandidata, koje njihov proizvođač prodaje pod ljetnom gumom, no to ujedno nije i garancija kako ćete se s tim gumama bezbrižno voziti tijekom zimskih mjeseci na cesti prekrivenoj snijegom. Samo dva proizvoda, Barum i General, pokazuju zadovoljavajuće karakteristike na snijegu, Michelin je djelomično preporučljiv, a Goodyear, Hankook i Yokohama ne mogu se preporučiti u snježnim uvjetima. Ljetne gume namijenjene SUV automobilima na sebi često sadrže oznaku M&S, koja se odnosi na off-road osobine, a ne na karakteristike na snijegu.

Kad se guma koristi u snježnim uvjetima, preporuka HAK-a je da vozači izaberu gume koje na sebi imaju oznaku snježne pahuljice.
U ovoj dimenziji također nije bilo odlikaša, no dvije gume istaknule su se svojim kvalitetama i zaslužile ocjenu vrlo preporučljivo. Riječ je o gumama Goodyear EfficientGrip SUV i Cooper Zeon 4XS Sport. Oba proizvoda nemaju apsolutno nikakvih nedostataka, a Goodyear je pritom i najbolje ocijenjena guma na mokroj cesti te se uz ukupnu ocjenu od 2,1 može smatrati i ukupnim pobjednikom u ovoj dimenziji. S druge strane, Cooper Zeon 4xS Sport ima najkraći zaustavni put na suhoj cesti i treba mu otprilike šest metara manje da se zaustavi od, primjerice, Michelinova ili Yokohamina proizvoda najgorim putem zaustavljanja.

Najveći broj proizvoda, njih čak 11, prošlo je uz srednju prosječnu ocjenu i mogu se preporučiti. I ovdje se gume mogu razvrstati u čak četiri skupine. Nokianovu Line SUV za dlaku je izmakla viša ukupna ocjena, i to zbog sitnih nedostataka uočenih pri kočenju na mokrom i lateralnom gripu te povećanoj potrošnji goriva. Tri proizvoda, Firestone Destination HP, Pirelli Scorpion Verde i Semperit Comfort-Life 2 SUV, svojim karakteristikama po svemu pripadaju u skupinu s ocjenom preporučuje se i riječ je o vrlo ujednačenim gumama. Treću skupinu čine Uniroyal Rain Expert 3 SUV i Barum Bravuris 4×4 s nešto većim nedostacima na suhoj cesti, dok je četvrta skupina rezervirana za 5 guma: General Grabber GT, Apollo Apterra H/P, Hankook Dynapro HP2, BF Goodrich g-Grip SUV i Bridgestone Dueler H/P Sport, kod kojih su značajnije slabosti primijećene na mokrom, posebno u pogledu lateralnog gripa. Za utjehu, BF Goodrich ima najbolji utjecaj na potrošnju goriva i automobil će na njemu trošiti najmanje od svih guma u ovoj dimenziji, odnosno 7,5% ili 0,5 litara na 100 kilometara manje u odnosu na najgori Nokian, kojem je upravo zbog lošeg utjecaja na potrošnju goriva i smanjena ukupna ocjena.

Na samom začelju smjestila su se dva proizvoda. Michelinov Latitude Tour HP dobio je smanjenje ukupne ocjene i može se tek djelomično preporučiti zbog užasnih karakteristika na mokroj cesti, pri čemu su kočenje na mokrom i lateralni grip znatno gori od prosjeka testiranja.
Najgore ocijenjena guma je Yokohamin Geolandar SUV koji uopće nije prošao test zbog očajnog rezultata na mokrom, pri čemu doslovno svi kriteriji na toj podlozi dobivaju neprolaznu ocjenu. Tako će se, primjerice, na mokroj cesti automobil na Yokohaminu proizvodu, ovisno o podlozi, zaustaviti između deset i 17 metara kasnije od najbolje gume u ovom segmentu. Michelin i Yokohama odlikuju se najvećom trajnošću i na njima će se napraviti najveći broj kilometara, no zato je danak i ovdje plaćen lošim performansama na mokrom.

Nažalost, neki premium brandovi, poput Continentala i Dunlopa, ovoga puta nisu ni bili na testiranju jer u svojoj ponudi u aktualnoj dimenziji više nemaju proizvode namijenjene SUV modelima. Continental je tako zaustavio proizvodnju gume ContiCrossContact UHP, koju će zamijeniti ContiPremiumContact 5, no ona nije namijenjena isključivo SUV modelima. Dunlop također ne nudi takav proizvod, nego samo dobro poznati Sport BluResponse, koji također nije podvrgnut testiranju.
Rezultati testiranja:

195/65 R15 V
VRLO PREPORUČLJIVO

Pirelli Cinturato P1 Verde
+ izvrsna trajnost

Bridgestone Turanza T001
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom, vrlo preporučljiva trajnost

Continental ContiPremiumContact 5
+ vrlo preporučljiva na suhom, najbolja na mokrom, vrlo preporučljiva trajnost

Goodyear EfficientGrip Performance
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom, vrlo preporučljiva trajnost
– nešto bučnija

Esa-Tecar Spirit 5 HP
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom, vrlo preporučljiva trajnost

PREPORUČUJE SE

Nokian Line
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva trajnost
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija

Dunlop Sport BluResponse
+ najbolja na suhom, vrlo preporučljiva trajnost
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Vredestein Sportrac 5
+ izvrsna trajnost
– nedostaci na suhom, nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Aeolus PrecisionAce 2 AH3
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom
– nedostaci u pogledu trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

Kumho Ecowing ES01 KH27
+ vrlo preporučljiva na suhom, niža potrošnja goriva
– nedostaci na mokrom, nedostaci u pogledu trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)

Michelin Energy Saver+
+ vrlo preporučljiva na suhom, najbolja trajnost, niža potrošnja goriva
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Sava Intensa HP
+ izvrsna trajnost, vrlo preporučljiva na suhom
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Semperit Comfort-Life 2
+ vrlo preporučljiva trajnost
– nedostaci na suhom, nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Hankook Ventus Prime 3 KH125
+ vrlo preporučljiva na suhom
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Maxxis Premitra HP5
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva na mokrom
– djelomično se preporučuje u pogledu trajnosti (smanjenje ukupne ocjene)
DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

GT Radial Champiro FE1
+ najniža potrošnja goriva, izvrsna trajnost
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)
215/65 R16 H

Dubina profila

U dimenziji 215/65 R16 posebna pozornost u testiranju posvećena je dubini profila. Šest guma, Yokohama, Barum, Semperit, Apollo, Goodyear i Uniroyal, imaju za 0,5 do 1 milimetar veću dubinu profila u odnosu na tradicionalne dimenzije koje se postavljaju na osobne automobile. Najdubljim profilom s unutrašnje strane gume odlikuju se Barum i Goodyear, s dubinom od 8 mm, dok je s vanjske strane dubina Goodyeara čak i veća te iznosi 8,1 milimetar. Najmanja dubina profila na ovom testiranju izmjerena je kod Coopera, čiji je profil s unutrašnje strane gume dubok 3,8 milimetara, a s vanjske iznosi 3,7 milimetara.

VRLO PREPORUČLJIVO

Goodyear EfficientGrip SUV
+ najbolja na mokrom
– oznaka M&S unatoč izostanku performansi na snijegu

Cooper Zeon 4XS Sport
+ vrlo preporučljiva na suhom, mokrom i u pogledu trajnosti

PREPORUČLJIVO

Firestone Destination HP
+ vrlo preporučljiva na suhom
– manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Nokian Line SUV
+ vrlo preporučljiva na suhom
– manji nedostaci na mokrom, najveća potrošnja goriva (smanjenje ukupne ocjene)

Pirelli Scorpion Verde
+ vrlo preporučljiva na suhom, izvrsna trajnost
– manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Semperit Comfort-Life 2
+ vrlo preporučljiva na suhom
– manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Uniroyal Rain Expert 3 SUV
+ najbolja na mokrom, vrlo preporučljiva trajnost
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene)

Barum Bravuris 4×4
+ vrlo preporučljivi trajnost i utjecaj na potrošnju goriva, oznaka M&S sa zadovoljavajućim kočenjem na snijegu i trakcijom
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na mokrom

General Grabber GT
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljivi trajnost i utjecaj na potrošnju goriva, oznaka M&S sa zadaovoljavajućim kočenjem na snijegu i trakcijom
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Apollo Apterra H/P
+ vrlo preporučljivi trajnost i utjecaj na potrošnju goriva
– nedostaci na suhom, nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Hankook Dynapro HP2 (RA33)
+ vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljivi trajnost i utjecaj na potrošnju goriva,
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), oznaka M&S unatoč izostanku performansi na snijegu

BF Goodrich g-Grip SUV
+ najmanja potrošnja goriva, vrlo preporučljiva na suhom, vrlo preporučljiva trajnost
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)

Bridgestone Dueler H/P Sport
+ najbolja na suhom
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene)
DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Michelin Latitude Tour HP
+ najbolja trajnost
– nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), oznaka M&S unatoč vrlo slabim performansama na snijegu

NE PREPORUČUJE SE

Yokohama Geolandar SUV
+ izvrsna trajnost
– ne preporučuje se na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na suhom, oznaka M&S unatoč izostanku performansi na snijegu

Izvor: HAK

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari