Ovo postaje jako čudno! Pogledajte je li vaš auto siguran od krađa

Pixabay

 

Špekulira se o seriji krađa koja se ovih dana događa u Zagrebu. Naime, došlo je do niza krađa Volkswagen automobila. Kako doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke, u noći s 3. na 4. veljače na Trešnjevci, nepoznati počinitelj je otuđio osobni automobil VW Golf VI, francuskih nacionalnih oznaka u vlasništvu 41-godišnjakinje.

Ovom slučaju pridružuje se i nekoliko drugih. U periodu između  2. i 4. veljače u  Dubravi, nepoznati je počinitelj provalio u  skladište poduzeća te otuđio desetak turbina za automobil i jedan set felgi oštetivši poduzeće iz Zagreba za nekoliko stotina tisuća kuna.

Krađa još jednog VW automobila, ovaj put modela Golf 1,9 TDI, dogodila se u vremenu između 1 i 4. veljače. Ovaj put je osobni automobil bio u vlasništvu 55-godišnjaka kojem je ovo djelo počinilo štetu u iznosu od 25 000 kuna. U noći s 3. na 4. veljače, u Maksimiru je otuđen osobni automobil VW Golf VII, koprivničkih registarskih oznaka u vlasništvu 27-godišnjaka. Radi li se samo o nesretnoj slučajnosti ili pak o seriji krađa, ne znamo.

Kako se vi ne bi pronašli u situaciju u kojoj ostajete bez svog limenog ljubimca, autoportal je pripremio niz ideja kojima ćete se dodatno zaštiti. Zaštita počinje već pri kupnji automobila. Evo kako se zaštititi:

1. Izbor automobila: Pri kupnji novog ili rabljenog birajte marku koja u ‘podzemlju’ ne kotira visoko, za razliku od Volkswagena, Škoda, BMW-a, Audija… Japanski i korejski auti višestruko su sigurniji od europskih. Egzotične izvedbe, poput kabrioleta i pick-upa, rjeđe se kradu, karavan je sigurniji od kompakata. U ovom slučaju i boja i gra veliku ulogu. Krađe se češće događaju vlasnicima crnih, sivih ili bijelih automobila, višebojni automobili ili pak oni unikatnih boja nisu toliko podložni krađi.

2. Alarm je najvažniji: važno je spriječiti da lopov uopće uđe u automobil pa ukrade stvari ili opremu. Raspitajte se o  specijalistima koji ugrađuju alarme. Današnji CAN alarmi, mogu se tako složiti da ih ni ‘profesionalci’ ne mogu utišati, ili im za to treba puno vremena koejg nemaju mnogo, a popraćeno je velikom bukom.

3. Elektronička i električna blokada: vrlo je učinkovita i kao zasebna mjera, jer blokira električnu pumpu goriva i elektropokretač. Dobro je rješenje da se ugradi u sklopu alarma, još bolje ako se ugrade dva odvojena sustava, dakle da elektronička blokada, koja deaktivira strujno napajanje za gorivo i paljenje, bude zaseban sustav. Iako ste sebi malo otežali život jer će vam za pokretanje biti potrebna dva ključa, muke će se ipak isplatiti kada svaki dan ugledate svoj limenog ljubimca.

4. Mehanička blokada, čak i najjednostavnija poput kuke za volan, dovoljna je da provalnik počne tražiti lakšu metu. Naime, za uklanjanje treba prepiliti ili oštetiti volan, što otežava izglede daljnje prodaje jer kada želite kupiti novi volan ili bravu, prodavač je dužan obavijestiti policiju.

5. Graviranje svih stakala, jako koristi, a najbolje je na gravirati registarsku oznaku.  Auto se može prepoznati i s drugim, lažnim tablicama jer podatke nosi trajno na sebi, povećavajući lopovima rizike svih vrsta. Ipak, ukoliko se automobil ukrade radi dijelova, označena stakla se lako mogu baciti.

6. Izmijenite/premjestite OBD priključak: noviji se auti kradu preko OBD priključka, bilo da se poništi ili učita elektronički kod koji gasi alarm i isključuje elektroničke blokade za paljenje i dovod goriva, bilo da se priključi već pripremljeni sklop odnosno cijela pripremljena instrumentna ploča s elektronički premoštenim blokadama. Ukoliko vam stručnjak ugradi novi OBD priključak, a poželjno je i da mu promjeni mjesto, mogućnost krađe bitno je smanjena.

7. Otvaranje haube na drugi način: višestruko je korisno da vam dobar mehaničar promijeni način otvaranja poklopca motora, primjerice ukloni ili deaktivira plastičnu polugu za otvaranje te postavi izdanak (hvataljku) na kraju sajle, koju ćete tako potezati kliještima koja držite u gepeku. Jest, time ćete i sebi otežati otvaranje, ali nakon malo prakse to ćete naučiti napraviti u nekoliko sekundi. Kod novih se auta hauba se otvara jednom ili dvaput mjesečno, što ne bi trebalo stvarati problem.

8. Satelitsko praćenje automobila, koje se ugovara sa zaštitarskim kućama, poželjno je ako imate skupi automobil, a cijene su prihvatljive.

9. Mobitel na skrivenom mjestu – stare Nokije, s baterijom koja traje nekoliko dana, ako je u mirovanju i tjedan. Mobitel s ‘pre-paid’ brojem, stišan i napunjen, najbolje je sakriti u uglu prtljažnika, a dobar električar može riješiti i stalno napajanje. Potom će policija lako ući u trag autu i iznenaditi lopove.

10. Hands-free ključ držite u alu foliji – na internetu već je mjesecima hit-metoda kojom lopovi snažnim dekoderom veličine laptopa, koji tisućama puta pojačava signal kojeg elektronički ključ – kartica šalje, jednostavno ga uhvate pred kućom ili zgradom vlasnika, otvore vrata, sve deblokiraju i može se reći – zbogom autu. Zamatanje elektroničkog ključa/kartice u aluminijsku foliju koja blokira signal ili stavljanje u kutijicu iznutra troslojno obloženu folijom sigurno će pomoći.

11. Sredstva odvraćanja – naljepnica koja pokazuje koji je alarm, odnosno zaštitni sustav ugrađen odvratit će gotovo svakog amatera, a profesionalcu može dati dodatnu informaciju. No ako ste ugradili u specijaliziranom servisu na dobrom glasu to će profesionalcu u više od 90 posto slučajeva biti motiv da traži lakšu metu.

12. Pažnja i procedura – najvažnije: kad zaključavate automobil trebate čuti svimapoznati ‘klik’ i uočiti blinkanje žmigavaca! Lopovi često stoje u blizini, blokiraju signal, očekujući da vlasnik to neće uočiti i otići, ostavljajući auto otključan i neblokiran.


Komentari