Ovim automobilom je zarađena prva kazna za prekoračenje brzine u povijesti

Čovjek sa zastavama postao je prošlost, a ograničenje brzine povećano je na 14 mph, odnosno 23 km/h.

Zamislite da je sad siječanj 1896., a Vi ste jedan od sretnika koji imaju motorno vozilo, ali smijete ga voziti najviše 3 km/h. Naime, tada je na snazi bilo ograničenje od 2 MPH, odnosno otprilike 3 km/h, a da stvar bude bizarnija, ispred svakog motornog vozila morao je hodati čovjek, koji je mahao crvenim zastavama ne bi li prolaznike upozorio na opasnost.

Takva ograničenja nisu zabrinjavala Waltera Arnolda, zbog čega se može smatrati revolucionarom. On je jedan od prvih ljudi koji su obili licencu za prodaju motornih vozila proizvođača Benz, ali je i prvi vozač u povijesti koji je kažnjen zbog prekoračenja brzine. Vozivši se Paddock Greenom u Kentu Walter je svoj Arnold Benz (na slikama) iz 1986. pošteno nagazio pa je jurio čak 13 km/h u trenutku kad ga je sustigao policajac na biciklu i naplatio mu kaznu.

Ubrzo nakon tog događaja vlasti su shvatile kako je razvoj motornih vozila napredovao te kako ograničenje od 3 km/h i obvezu da dodatan čovjek maše zastavama moraju ukinuti. I učinili su to. Čovjek sa zastavama postao je prošlost, a ograničenje brzine povećano je na 14 mph, odnosno 23 km/h.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari