Ovi automobili najmanje gube na vrijednosti

Tradicija našeg tržišta, ali i zemalja u okruženju, je da su rabljeni automobili koji najbolje drže cijenu već godinama isti. U tu skupinu spadaju svi modeli Audija, BMW-a i Mercedes-Benza, poneki model iz Volkswagen Grupe te Japanci, prvenstveno Toyota, a samo malo lošije cijenu drže Honda i Mazda.

Dobro je zapamtiti lekciju koju su na teži način naučili vlasnici kineskih skutera. Kako bi prošli povoljnije nego u slučaju kupnje Piaggia, Aprilije, Honde ili Yamahe, odlučili su se za neprovjerene proizvođače. Prvim kvarovima počeli su veliki problemi sa servisima i rezervnim djelovima, a ubrzo su i shvatili kako tržište rabljenih uopće ne postoji. Ili se daju na poklon ili za nekoliko postotaka početne cijene.

Naravno, u slučaju automobila pad vrijednosti nikad nije toliko drastičan. Matematika je tu prilično jasna. Već prilikom izlaska iz salona novi automobil je izgubio oko 15 posto početne cijene, dok nakon otprilike 4,5 godine vrijedi svega 50 posto cijene novog. Taj gubitak nije isti za sve proizvođače.

Vlasnici svih modela Audija, BMW-a i Mercedes-Benza mogu biti zadovoljni, jer su njihovi automobili traženi i kao rabljeni pa će lako postići zadovoljavajuću cijenu. Tradicionalno, jedan od najtraženijih svakako je Volkswagen Golf, a dobro drži cijenu i Passat. Velika potražnja za Škodom Octavijom nije iznenađujuća, obzirom da je nebrojeno puta dokazala da je jednako kvalitetna kao i Volkswagen.

Opel drži zlatnu sredinu, Toyota najbolje drži cijenu od svih Japanaca, a slijede Honda i Mazda. Brži pad vrijednosti modela Forda prilično je teško objasniti, ali kupci rabljenih mogu profitirati, jer će za 20-ak posto manju cijenu od Volkswagen Passata moći kupiti rabljeni Ford Mondeo, koji je jednako dobar automobil. Svi Francuzi također brže gube na cijeni pa su i oni dobra prilika za kupnju.

Kod izbora rabljenog automobila više klase obavezno treba provjeriti podrijetlo, a za sve vrijedi da je servisna knjižica i više nego poželjan dokument. Naravno, opće stanje automobila najbolje je provjeriti u ovlaštenom servisu. Kod dizelaša s više od 200.000 kilometara potreban je dodatan oprez, jer su dijelovi poput turbopunjača, brizgaljki i dvomasenog zamašnjaka iznimno skupi. Prilikom kupnje rabljenog automobila najbolje se fokusirati na slabije opremljene s baznim motorom. Primjerice, isplativije je kupiti osnovni Volkswagen Passat, nego bogato opremljeni Volkswagen Golf.

Svi modeli koje su i proizvođači donekle proglasili neuspješnim te brzo povukli iz prodaje najbrže gube cijenu pa se poneki od njih nameću kao dobra kupnja u slučaju rabljenog. U tu grupu spadaju: Chrysler 300 C, Citroën C6, Fiat Croma, Lancia Delta, Saab 9-5, Chevolet Lacetti…

Obzirom na deprecijaciju cijene s ekonomskog je stajališta najbolje kupiti rabljeni automobil star pet godina, jer mu se cijena već stabilizirala, a izgubio je više od 50 posto početne, te ga voziti dvije do najviše tri godine i potom prodati.

Original možete pronaći na autopress.hr


Komentari